Kas õllekõht on vaid müüt?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kujuta ette sellist vaatepilti: hämar ruum, diivanile on vajunud hägusa pilguga keskealine mees, käes õllepurk, televiisor heidab tuppa valgust ning mehe kõht on niivõrd punnis, et hakkaks justkui kohe-kohe lõhkema. Kas see hiigelkõht on tekkinud õllest?

Ära tee ennatlikke järeldusi! California Davise ülikooli toiduteaduse professor Charles Bamforth väidab, et uskumus, justkui õlu ründaks esmajoones ja ainult kõhtu, ei vasta sugugi tõele, kirjutab newsfeed.time.com.

«Õllekõht on täielik müüt. Peamine kilokalorite allikas alkohoolse joogi sees on siiski alkohol. Õlles leiduvas alkoholis pole midagi maagilist või teistsugust, see on pelgalt alkohol,» selgitas professor.

Teisisõnu ei saa alkoholi süüdistada kõhurasva tekkimises, see on vaid lisa kalorite allikas, aga Bamforth märkis ära, et liigse alkoholi tarbimise tõttu võib kõhu ümber tekkida vedeliku kogum, mis võib omakorda tekitada paisumist. Kuid professori sõnul on sellisel juhul pigem tegemist juba maksakahjustusega.

Kust on aga tulnud müüt, et õlle tarbimine tekitab suure õllekõhu? Massachusettsis asuva haigla alkoholiteadlane Aliyah Sohani pakkus, et ehk on siin midagi tegemist alkoholi kogustega: õllepurgid ja pudelid on ju suuremad kui näiteks klaasike veini.

«Õlut juuakse suuremates kogustes kui veini või likööri, seega on ka kalorite tarbimine suurem,» märkis Sohani.

Kuigi õlle joomine ei pruugi tekitada õllekõhtu, ei tähenda see siiski, et õlut tuleks hakata suuremates kogustes tarbima. Alkoholis on äärmiselt palju kaloreid ja iga teine alkohoolne jook võib kõhurasva tekitada täpselt samuti nagu õlu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles