Viis põhjust, miks dieetjoogid on väga kahjulikud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Dieetjoogid on liiga head, et olla tõsi – magusa maitse ja ilma ühegi kalorita. Järelikult on siin mingi konks. Konks on see, et need joogid on su tervisele väga kahjulikud.

Portaal You Beauty kirjutab, et uurimused seostavad dieetjooke järgmiste probleemidega:

Kaalutõus

Dieetjookide tarbimine on korrelatsioonis nii laiema vööümbermõõdu kui ka suurenenud kehamassiindeksiga. Üheks võimalikuks seletuseks on, et dieetjoogid ei lase organismil saada aru, millal su kõht täis on. Teadlased on leidnud, et vähemalt rotid, kes tarbivad enne söögikorda midagi kunstlikult magustatut, söövad rohkem. Magusad joogid ja söögid suurendavad ka üldiselt meie isu.

Suurem suhkru tarbimine

«Nende toodete suur magusus mõjutab meie aju tahtma üha rohkem tavalist suhkrut,» sõnab Columbia ülikooli dotsent Lora Sporny.

Kunstlikult magustatud tooted aktiveerivad meie magusavajaduse, kuid tegelikult seda ei rahulda ning nii ongi meil suur isu tavalise suhkru järele. Sellel põhjusel sööme me dieetjooke tarbides rohkem suhkrut kui muidu.

Neeruprobleemid

Julie Lin Bostoni haiglast uuris 11 aasta jooksul rohkem kui 3000 naise dieetjookide tarbimist ja neerude tervist.

Ta avastas seose päevas rohkem kui kahe serveeringu dieetjookide joomise ning neeruprobleemide vahel. Dieetjookide tarbijate neerude olukord halvenes lausa kolm korda kiiremini.

Lin sõnab, et neerud on meie keha ühed tähtsaimad organid ning seega tuleks nende heaolu nimel dieetjookide joomisest loobuda.

Suurenenud diabeedirisk

«Dieetjookide tarbijatel on suurem risk ainevahetussündroomi tekkeks kui nende jookide mitte tarbijatel,» sõnab Minnesota ülikooli rahvatervise professor Lyn Steffen.

Ainevahetussündroom tähendab suurenenud kõhuümbermõõtu, kõrgenenud vererõhku, madalat HDL-kolesterooli ehk hea kolesterooli taset, kõrget triglütseriidide taset (seostatakse südamehaiguste ja insuldiga) ning kõrget veresuhkru taset. Kõik eespool mainitud tunnused võivad põhjustada diabeeti, pärgarteri haigusi ning insulti.

Insult

2012. aasta jaanuaris avaldatud uurimuse kohaselt on iga päev dieetjooke tarbivatel inimestel 43 protsenti suurem risk kogeda insulti või südameatakki kui neil kes dieetjooke ei joo. Õnneks ei ole suurenenud insuldi või südameataki risk neil, kes tarbisid dieetjooke kord kuus või harvemini.

Mis aga aitaks dieetjookide sõltuvuse vastu? Muidugi oleks kõige paremaks lahenduseks tavalise vee joomine, kuid paljud inimesed sooviksid juua midagi muud.

Lora Sporny ja Julie Lin soovitavad inimestele, kes tavalist vett eriti ei armasta, gaasiga vett. Magusavajaduse korral soovitavad nad sinna sisse pigistada veidikese puuviljamahla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles