Obama võitleb SOS-pillide vabamüügi nimel

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plan B One-Step rasestumisvastased tabletid.
Plan B One-Step rasestumisvastased tabletid. Foto: Reuters / Scanpix

Ameerika presidendi Barack Obama administratsioon võitleb selle eest, et SOS-pillid ehk hädaabi rasestumisvastased ravimid oleksid kõikidele naistele ja tütarlastele ka ilma retseptita kättesaadavad.

USA justiitsministeerium ütles oma kirjas esmaspäeval, et soovib tühistada farmaatsiatööstuse Teva rasestumisvastase toote Plan B One-Step vabamüügi keelu alla 17-aastastele, kuna see oleks kooskõlas ka apellatsioonikohtu otsusega, kirjutab Reuters.

See teade võib lõpetada lahingu, mida rasestumisvastaste SOS-pillide vastu on USAs juba üle kümne aasta peetud, kuid see võib omakorda tekitada nurinat presidendi Barack Obama vastu. Alles hiljuti oli kõnealune ravim ilma retseptita müügis naistele, kes olid vanemad kui 17 eluaastat ja näitasid apteekrile vanust tõendavat dokumenti.

Kriitikud ütlevad, et piiramatu juurdepääs võib põhjustada juhuvahekordade sagenemist, suurendada seksuaalset kuritarvitamist ja vähendada naistearsti külastamist.

Pooldajad nagu ka ravimitootja ütlevad, et pillid aitavad vähendada soovimatut rasedust ja aborte ning ravimile kiire juurdepääsu tagamine on väga oluline, et SOS-pill ka toimiks. SOS-pilli peab tarvitama võimalikult ruttu, soovitavalt 72 tunni jooksul, et selle mõju kõige efektiivsem oleks.

«Otsus teeb hädaabi pillid poelettidel sama kättesaadavaks nagu kondoomid ja igas vanuses naised saavad kiiresti soovimatut rasedust vältida,» ütles Ameerika Pereplaneerimise Föderatsiooni president Cecile Richards.

USA Toidu- ja Ravimiamet (FDA) kiitis SOS-pillid heaks aastal 1999, kuid alles aastal 2009 jõudis ravim Ameerikas vabamüüki koos vanusepiiranguga. 2011. aastal plaanis FDA ravimi teha kõigile vabalt kättesaadavaks, kuid inimõiguslased nõudsid vanusepiirangut alla 17-aastastele, kelle jaoks see oli senini retseptiravim.

Obama toetas toona piirangut, viidates oma tütrele, kuid kriitikute hinnangul võis tegemist olla ka konservatiivide rahustamisega, kuna valimisteni oli jäänud 11 kuud. Aprillis otsustas FDA eemaldada vanusepiirangu ainult ühelt tootelt: Plan B One-Step. Sellest algasid pidevad kohtulahingud. Eelmisel nädalal leidis apellatsioonikohus, et ravimit tohib müüa käsimüügiravimina kõigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles