Populaarsete beebipillidega seostatakse 23 surmajuhtumit Kanadas

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksa ravimifirma Bayeri populaarsete uue põlvkonna Yazi ja Yasmini beebipillide kasutamisega on seostatud vähemalt 23 surmajuhtumit Kanadas.

Kanadas on tromboosi tõttu surnud vähemalt 23 naist, kes kõik kasutasid drospirenooni sisaldavaid rasestumisvastaseid tablette Yaz ja Yasmin, vahendab Medical Daily.

Mitmed uuringud on näidanud, et hormoon nimega drospirenoon, mida uuema põlvkonna, sealhulgas Yaz ja Yasmin pillid sisaldavad, suurendab trombide tekkeriski.

Toodete turvalisuse eest seisev organisatsioon Health Canada teatas, et alates aastast 2007 on teadaolevalt 600 naisel antud beebipillide tarvitamisega kaasnenud ohtlikud kõrvalmõjud, neist 23 on surnud.

Yasmin beebipillidega on seostatud 15 ning Yaz beebipillidega 8 surmajuhtumit, neist pooled on olnud alla 26-aastased naised ning noorimad 14-aastased. Võrreldes teiste hormonaalsete rasestumisvastaste meetoditega on Yazi ja Yasmini beebipillidega seostatud surmade arv väga kõrge. Näiteks Nuvaringi kasutamisega on seostatud kaht surmajuhtumit.  

Organisatsioon Health Canada peab väga oluliseks jälgida, milliseid ravimeid koos beebipillidega manustada tohib, kuna ainuüksi beebipillid ei tohiks surma põhjustada.

18-aastane Miranda Scott treenis jõusaalis, kui ta ühel hetkel minestas ja hiljem suri. Lahkamise tulemusel selgus, et Scottil oli DIK-sündroom, mille korral aktiveerub hüübimissüsteem kogu organismis ning moodustub hulgaliselt väikeseid verehüübeid ehk trombe.

Lahkunute lähedased on esitanud kohtule Bayeri vastu kollektiivse hagi. Matthew Baer Siskindsi advokaadibüroost esindab kohtus sadu naisi, kes on Bayeri vastu kohtusse läinud.  

Hagiavalduse kohaselt ei tekita Yasmini ja Yazi pillid mitte ainult tõsiseid kõrvaltoimeid (näiteks trombid), vaid antud pillide tõttu on mitukümmend naist jäädavalt lahkunud.

Bayeri vastu on kohtus ka advokaat Tony Merchant, kes esindab 1000 naist väljaspool Ontario provintsi. Merchantile teadaolevalt on beebipillidega seostatud 30-40 surmajuhtumit.

Merchanti poole on pöördunud sajad beebipille kasutanud patsiendid, kellel on kunagi eemaldatud sapipõis, kes on saanud insuldi või trombi ning peavad seetõttu kogu oma ülejäänud elu võtma verevedeldajaid. Merchanti sõnul on tegemist väga tõsise probleemiga ning ta lisas, et kahjuks ei oska arstid tihtipeale sellistel juhtudel seoseid beebipillidega näha.

Kohtuistung leiab aset 4. septembril Ontarios. Bayeri pressiesindaja kinnitas, et nende prioriteediks on alati olnud patsientide turvalisus ja ohutus, samuti ei ole seost Yasmini ja Yazi beebipillide kasutamise ning surmajuhtumite vahel tõestatud.

Iisrealis 2011. aastal valminud uuring näitas, et Yazi ja Yasmini tarvitajaid ohustas võrreldes teiste beebipillide kasutajatega suurema tõenäosusega trombide teke.  

Eestis üks surmajuhtum

Nii Yasmin kui ka Yas sisaldavad drospirenooni ja etünüülöstradiooli. Eestis on sarnaseid ravimeid registreeritud mitmeid. Nimekirja saab vaadata siit.

Ravimiameti ohutusjärelevalve büroo juhataja Maia Uusküla sõnul kuuluvad drospirenoon ja etünüülöstradiool hormonaalsete kontratseptiivide IV põlvkonda. «Nende puhul on teadaolevalt tromboosirisk suurem kui levonorgestreeli sisaldavatel kontratseptiividel,» lausus Uusküla.

Nii nagu Euroopa Liidus Euroopa Ravimiameti koordineerimisel, nii hinnatakse ka mujal (nt Kanadas) praegu uuesti hormonaalsete kontratseptiivide kasu ja riski suhet, eriti just tromboosiriski osas. «Tromboosiriski teema ei ole aga uus teema, trombemboolia risk on teadaolev aastaid,» sõnas Uusküla.

Ravimiameti andmetel kasutab Eestis iga päev kolmanda ja neljanda põlvkonna preparaate umbes 42 000 naist. Neljanda põlvkonna kontratseptiive kasutab kolmandik naistest, samas teise põlvkonna kontratseptiive (sisaldavad levonorgestreeli) ainult 2,5 protsenti naistest. «Eestis kipub kahjuks olema nii nagu mujalgi – uuem on ikka populaarsem,» märkis Uusküla.  

Ametniku sõnul on Eestis drospirenooni ja etünüülöstradiooliga seoses kirjeldatud tromboosi teket kuuel korral (üks teatis 2008, üks 2010, üks 2011, kolm 2013), neist esimene juhtum aastal 2008 lõppes surmaga.

Uusküla möönis, et kõik hoiatused on ravimiinfodes ka praegu, kuid tegelikus elus arstid ja patsiendid nende hoiatustega ei arvesta.

«Ka Eesti juhtude alusel võib öelda, et arstid ei arvesta kõigi riskifaktoritega ja tõenäoliselt naised ei tea tromboosi varajasi sümptomeid,» tõdes Uusküla, kes toonitas, et alati tuleks ravimi kasutamist alustades lugeda infolehte, ja lugeda seda uuesti ka ravimi pikaajalise kasutamise ajal, et meelde tuletada riske jm hoiatusi.

Juhtumite kirjeldused

  • Kahel juhul oli naine üle 40-aastane, ühel juhul kaasnes migreen, teisel juhul veenilaiendid (üle 35-aastastel ei soovitata kasutada, vastunäidustus on migreen, riskifaktoriks veenilaiendid).
  • Ühel juhul noor korduv pindmiste jalaveenide tromboos anamneesis, migreenid.
  • Surmaga lõppenud juhtumi korral tekkis patsiendil eelnevalt jalaveeni tromboos, kuid ta jätkas ravimi võtmist ning paari nädala pärast tekkis surmaga lõppenud kopsuarteri tromboos.

«Kuigi tromboos võib tekkida naistel, kellel puuduvad igasugused kaasuvad riskifaktorid või vastunäidustused, on siiski ülaltoodud näidete põhjal sageli ravi alustatud või jätkatud juhul, kui seda ei oleks tohtinud või soovitatav teha,» märkis Uusküla.

Kuidas ära tunda tromboosi

  • tavatu ühepoolne jalavalu ja/või turse
  • äkki tekkinud valu rindkeres, mis võib kiirguda vasakusse kätte
  • äkki tekkinud õhupuudus
  • äkki alanud köha
  • iga tavatu, raske, pikaajaline peavalu (sh migreen)
  • äkki tekkinud osaline või täielik nägemiskaotus, kahelinägemine
  • segane kõne või afaasia
  • peapööritus
  • minestamine kolletena esinevate krambihoogudega või ilma
  • nõrkus või väljendunud tuimus ühes kehapooles või -osas
  • motoorsed häired
  • äge kõhuvalu

Allikas: Ravimiamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles