Nepali naised ei taha enam kuupuhastuse ajaks lautadesse eralduda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nepali naine oma maja ees.
Nepali naine oma maja ees. Foto: AFP/SCANPIX

Naised Nepali kauglääne regioonis on hakanud hävitama lautasid, kuhu neid sunnitakse «päevade» ajal minema, vahendab Naised portaali Health24.

Chupadi traditsiooni järgi peavad menstrueerivad naised eralduma ega tohi siseneda majadesse või templitesse, sest nad ei ole puhtad. Säärane komme pärineb hindu uskumustest ja on igivana. Veel ei tohi naine sel ajal oma pereliikmetega kokku puutuda, meeste poole vaadata, teistega ühist veeallikat jagada ega süüa näiteks piima, jogurtit, võid.

Ametlike allikate järgi sureb igal aastal üle kahekümne naise, kes on eraldunud vanadesse lehmalautadesse. Põhjusteks maohammustused, külm ja rasked verejooksud. Ka on mõnda naist vägistatud.

Praeguseks on Nepali naised maha lõhkunud juba üle kolme tosina lauda. Protestiga ühinenud naised käivad ukselt uksele ja kutsuvad teisigi naisi vanast kombest loobuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles