Toit sisaldab rohkem kaloreid kui me arvame

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rämpstoidus on palju peidetud kaloreid.
Rämpstoidus on palju peidetud kaloreid. Foto: SCANPIX

Kas sina oskad hinnata, kui palju kilokaloreid sa mingi toiduga tarbid?

Women’s Health kirjutab, et ajakirjas «British Medical Journal» avaldatud uurimuse kohaselt alahindavad inimesed oma toidus leiduvate kilokalorite arvu 175 kilokalori võrra.

Kui uurimuses paluti inimestel hinnata aga toiduga tarbivate kilokalorite arvu kiirtoidurestoranis, oli olukord veel hullem: pea 25 protsenti inimestest arvasid, et nad söövad 500 kilokalorit vähem kui tegelikult.

Uurimuse autor Jason P. Block  sõnab: «Silmaga on toidus sisalduvate kilokalorite hulka väga raske hinnata. Eriti raske on see kiirtoidurestorani einete puhul selle tõttu, et sealsed eined sisaldavad väga palju peidetud kaloreid.»

Inimestel on raske toidus sisalduvate kilokalorite hulka teada ka sellepärast, et vastavale teabele pole alati lihtne juurde pääseda. Kuid isegi kui vastav info on olemas (näiteks menüüs või söögikoha seinal), ei pööra tarbijad sellele suurt tähelepanu. Rohkem kui 20 protsenti uurimuses osalenutest vastasid, et nad küll nägid toiteväärtuste tabelit kuskil restoranis, kuid vaid 5 protsenti pöörasid sellele tellides tähelepanu.

Õndsas teadmatuses elamise asemel oleks aga tervise seisukohast tähtis oma päevast kaloraaži teada. Siin tulevad appi näiteks vastavad leheküljed nagu näiteks nutridata.ee või rakendused nagu «Eat This, Not That!».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles