Kaheksa levinuimat viga päikesekaitsekreemi kasutamisel

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Muidugi on esimeseks päikesekaitsekreemiga seotud veaks selle mitte kandmine. Tänapäeval teavad kõik, et liiga palju päikest võib põhjustada nii nahavähki (kõige levinum vähihaigus üldse) ja naha enneaegset vananemist.

Kuid pole sugugi ükskõik, kuidas päikesekaitsekreemi kasutada, kirjutab Huffington Post. Yale’i meditsiinikooli dermatoloogia professor David J. Leffell ja dermatoloog Lisa Garner seletavad lahti päikesekaitsekreemi kandmisel tehtavad suurimad vead.

Sa kasutada sama pudelit juba kolmandat suve järjest

Päikesekaitsekreemide puhul on «parim enne» kuupäev ka tegelikult tähtis. Lisa Garner sõnab, et ajaga päikesekaitsekreemi aktiivsed toimeained riknevad ning nii väheneb päikesekaitsekreemi tõhusus. Lisaks koguneb avatud pudelisse pikema aja jooksul palju baktereid. Kindlasti tasub lugeda ka pudelil olevat nõuandeid selle kohta, kus ja kuidas pudelit säilitada. Näiteks ei tohi päikesekaitsekreemi kunagi hoida kuumas.

Sa arvad, et päikesekaitsefaktoriga meigist piisab

Kaks ühes jumestuskreem/päikesekaitsekreem tundub ju ülimalt mugav, kuid see ei tähenda, et see oleks ka tõhus. Vahe on koguses: väike kogus jumestuskreemi ei saa olla sama tõhus kui sama kogus päikesekaitsekreemi. Lisaks kulub meik ka päeva jooksul maha ja vaevalt, et jumestuskreemi päevas väga mitu korda uuesti peale kantakse.

Päikesekaitsefaktoriga jumestuskreem pole küll halb mõte, kuid enne selle näole kandmist on kindlasti vaja kasutada ka tavalist päikesekaitsekreemi.

Sa kannad nahale vaid väga väikese koguse kreemi

Päikesekaitsekreemi puhul ei kehti ütlus «vähem on rohkem». Enamik inimesi ei kasuta aga kreemi piisavas koguses. Rusikareegel on kanda kehale viinapitsi täis kaitset. Ometi sõltub kogus siiski inimese suurusest. David J. Leffell sõnab, et tähtis on kanda kreemi nii palju, et see kataks ühtlaselt ära kogu naha. Mõlemad eksperdid nõustuvad, et tegelikult ei saa päikesekaitsekreemi kunagi liiga palju olla.

Sa kannad päikesekaitsekreemi kehale vaid hommikul

«Päikese käes olles kestab päikesekaitsekreemi kaitsevõime maksimaalselt kaks tundi,» hoiatab Garner. Keha sõna otseses mõttes kasutab kreemis olevad aktiivsed koostisained ära. Higistades ja ujudes ei kaitse kreem aga kahte tundigi. Dermatoloogid sõnavad, et kõige kindlam on päikesekaitsekreemi peale kanda iga tund ja enne vette minekut lasta sellel vähemalt paar minutit naha sisse imenduda.

Sa arvad, et on olemas veekindel päikesekaitsekreem

Tuleb välja, et sellist asja nagu «veekindel» päikesekaitsekreem ei ole olemas. Tegelikult ei luba näiteks USA toidu ja ravimiamet enam selliseid sõnu nagu «veekindel», «higistamiskindel» ja «päikest blokeeriv» enam päikeskeemi pudelitel kasutadagi. Päikesekaitsekreem võib olla vaid «vettpidav» ja seda 40 kuni 80 minutit. Pärast selle aja möödumist peab seda kindlasti uuesti määrama.

Sa kasutad päikesekaitsekreemi üksnes päikselistel päevadel

Pilvine ilm ei tähenda seda, et päikesekaitsekreemi pole vaja. Üksnes see, et sa ei näe päikest ega tunneta selle kuumust, ei tähenda, et see nahka ei kahjustaks. «UV kiired jõuavad su nahani ka häguse ilmaga,» sõnab Leffell. «See kiirgus on nähtamatu ning seega ei kahjustu su nahk üksnes päikeselistel ja palavatel päevadel.»

UVA kiired tungivad eriti sügavale nahka ja on pea süüdlaseks naha vananemisel. Need pikema lainepikkusega kiired jõuavad nahani isegi läbi paksude pilvede ja klaasi.

Sa ostad kalli raha eest kõrgeima päikesekaitsefaktoriga kreemi

Tihti soovitatakse kasutada kreemi päikesekaitsefaktoriga 30. Kas kreem faktoriga 60 on siis topelt kaitsev või kaitseb vähemalt topelt kaua? Ekspertide hinnangul mitte. Garneri sõnul blokeerib piisav kogus kreemi päikesekaitsefaktoriga 30 lausa 96 protsenti päikesepõletust põhjustavatest UVB kiirtest. Veel tugevama faktoriga kreemid enam eriti kaitsvamad ei ole. Kreem päikesekaitsefaktoriga 50 blokeerib 98 protsenti kiirtest ja faktor 75 veidi alla 99 protsendi kiirtest. Kui sa tunned ennast eriti kõrge kaitsefaktoriga kreemiga siiski kindlamalt, võib seda muidugi kasutada. Kuid siiski peab seda peale kandma sama tihti kui madalama faktoriga kreemi.

Sa arvad, et päikesekaitsekreem blokeerib päikese täielikult

Kahjuks ei suuda ükski päikesekaitsekreem blokeerida 100 protsenti UVB kiirtest. Selle tõttu on suur tähtsus ka mütsil, päikeseprillidel ja kaitsvatel riietel. Lisaks ei tohiks päikese käes viibida ka keskpäeval.

Kokkuvõtteks sõnavad eksperdid, et kuigi päikesekaitsekreem kaitseb päikesepõletuse eest, on nahk tegelikult kahjustunud juba ka siis kui ta on lihtsalt päevitunud. Seega tasub päevitamisega olla ikkagi väga-väga ettevaatlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles