Viis huvitavat fakti kuninganna Elizabeth II kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuninganna Elizabeth II kroonimise 60. aastapäeva pidustustel.
Kuninganna Elizabeth II kroonimise 60. aastapäeva pidustustel. Foto: SCANPIX

2. juulil tähistas Suurbritannia kuninganna Elizabeth II oma troonil olemise 60. aastapäeva. Elizabeth II kroonimistseremoonia leidis aset 2. Juunil 1953. aastal ning tänaseks on temast saanud kuulsaim – ja arvatavasti ka populaarseim – valitsev monarh.

Suurbritannia monarhia ametlik kodulehekülg toob teieni viis huvitavat fakti kroonimistseremooniast.

Elizabeth kuulutati kuningaks 6. veebruaril 1952. aastal pärast tema isa kuningas George VI surma. Sel ajal viibis Elizabeth oma abikaasaga Keenias. Nii oli Elizabeth üle 200 aasta esimene monarh, kes sai monarhiks välismaal viibides. Kroonimistseremoonia leidis aset vaid poolteist aastat hiljem, kohe pärast leinaperioodi lõppu.

Kõige kuulsam kuninganna Elizabeth II kroonimistseremooniat puudutav fakt on see, et see oli esimene üle-riigiline sündmus, mida kajastati otse televisioonis. Winston Churhill ja Anglikaani kiriku pead olid tugevalt küll ülekande tegemise vastu, kuid tulevase valitseja ja tema nõuandjate sõna jäi siiski peale. Elizabeth II sõnas, et selleks, et inimesed teda uskusid, peavad nad teda nägema. Tulemusena vaatasid BBC ülekantud sündmust 27 miljonit inimest Suurbritannias ja 100 miljonit üle kogu maailma. Nii on see ülekanne väidetavalt televisiooni ajaloo pöördepunktiks.

Elizabeth kandis oma krooni juba kolm nädalat enne tseremooniat. Ta keeldus seda peast võtmast nii hommikusöögi ajaks kui ka jalutuskäiguks. Krooni kandmine aitas tal tähtsaks sündmuseks valmistuda. Selle juures on kõige imestamapanev aga see, et 275 vääriskiviga kaunistatud kroon kaalub rohkem kui kolm kilo!

Kroonimistseremoonia leidis aset Püha Peetri kloostri kirikus Westminsteris. Esimene Suurbritannia monarh, kelle kroonimistseremoonia seal toimus, oli William Vallutaja, kes elas juba 11. sajandil. Märkimisväärne on see, et kõik järgmised Suurbritannia monarhid on just selles kirikus kroonitud! Seal abiellusid näiteks ka prints William ja Catherine Middleton.

Kroonimispäeva tähistasid kõik Rahvaste Ühenduse riigid. Selleks puhuks anti välja ka erilised postmargid ja paljud linna punased postkastid kaunistati uue kuninganna pildiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles