Naiste käekott võib olla räpasem kui tualetipott

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljutine uurimus leidis, et lisaks huuleläikele ja rahakotile kannavad naised enda käekotis ka tonnide viisi baktereid – rohkem kui on tualetipotis.

Ajakiri Women’s Health kirjutab, et Suurbritannias läbi viidud uurimuses analüüsiti naiste käekottide pinnalt ja sealt leiduvatelt esemetelt võetud proove ja saadud andmeid võrreldi vannitoas olevate esemete pinnalt võetud proovidega.

Uurimuse kohaselt on käekottide kõige räpasem osa sangad, kus pesitseb rohkem baktereid kui keskmiselt tualetipotil. Lisaks leidus ühel viiest käekotist nii palju baktereid, et see hulk kujutas endast lausa ohtu tervisele.

Kotis leiduvatest esemetest olid kõige räpasemad käekreemide topsikud – ka need olid mustemad kui tualetipotid, kuid siiski puhtamad kui käekottide sangad.

Saint Louis’e ülikooli dotsent Donna Duberg sõnab, et kuigi inimesed näevad suurt vaeva oma kodu puhastamisega, unustatakse selliste esemete nagu käekottida puhtus tihti hoopis ära. Ta lisab, et näiteks kõik nahast käekotid on oma materjali tõttu bakteritele just eriti soodsaks paljunemispaigaks.

Donna Duberg seletab, et järele mõeldes puutub ju käekott päeva jooksul vastu väga erinevaid baktereid täis pindu nagu näiteks restorani põrand, poe lett, ühistranspordi iste ja võib-olla isegi tualeti põrand. Pole siis ime, et sinna nii palju baktereid satub.

Dotsent jagab ka mõningaid nippe, kuidas oma käekotti puhtana hoida:

·      Pese sagedasti käsi. Muidugi peab käsi pesema mitte üksnes käekoti hügieeni tõttu, kuid puhtad käed aitavad kaasa ka sellele. Nii ei satu su käte kaudu käekotis olevatele esemetele ja selle sangadele baktereid.

·      Puhasta oma käekotti – ja selles leiduvaid esemeid – iga nädal. Nahast käekoti puhastamiseks hangi näiteks just spetsiaalselt naha puhastamiseks mõeldud salvrätikud.

·      Vaata üle oma käekoti sisu. Ära pista lahtiselt oma käekotti niiskeid esemeid nagu toit, kasutatud salvrätikud ning trenniriided ja –tossud, sest niiskuses on bakteritel eriti hea paljuneda. Enne käekotti panemist pane sellised niisked esemed alati veel eraldi kilekotti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles