Kuidas kondoomi õigesti kasutada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See, et kondoom kaitseb nii suguhaiguste kui soovimatu rasestumise eest, on üldiselt teada. Asjaolu, et nakkuste levikuks on teisigi viise kui kaitsmata seksuaalvahekord, võib aga tulla üllatusena.
See, et kondoom kaitseb nii suguhaiguste kui soovimatu rasestumise eest, on üldiselt teada. Asjaolu, et nakkuste levikuks on teisigi viise kui kaitsmata seksuaalvahekord, võib aga tulla üllatusena. Foto: Panther Media/Scanpix

Kondoom tuleb peale panna õigesti. Seda võib teha nii sinu partner kui ka sina ise, kui end kindlalt tunned. Eriti püsivama suhte puhul, kui tunned oma partnerit paremini, võid teha talle ka ettepaneku, et harjutad kondoomi pealepanekut. Vahest arvab partner just seda, et sulle kondoomid ei meeldi, ja sel juhul saad talle selge(ma)ks teha ka oma suhtumise, õpetab hiv.ee.
 

Kondoom on pakendis kokkurullitult ja see on ühele poole lahti rullitav (harjutades saad selle täpsemalt selgeks, võid ka enne omaette katsetamiseks mõne kondoomi hankida).

Enne kondoomi pealepanekut tõmba vajaduse korral partneri eesnahk alla, sest nii jääb kondoom hiljem paremini paigale. Pane kondoom peenise tipule ja rulli see lahti, nii kaugele alla kui võimalik. Abiks on see, kui kondoom enne pealepanekut veidi lahti rullida, et näeksid, mispidi see käib. Kondoomi ülaosas on väike tühi ruum sperma jaoks: see ruum peab ka pärast kondoomi pealepanekut alles jääma, aga kindlasti pigista see juba kondoomi peale pannes ettevaatlikult õhust tühjaks. Kui seda ruumi ei jää, võib kondoom hiljem katki minna ja siis ei ole sina ega partner enam kaitstud.

Mõnikord tuleb meestel seemnepurse liiga vara, eriti kui neil on seksis vähe kogemusi või kui nad ei seksi eriti tihti. Paljud mehed muretsevad selle pärast. Võimalik, et ka sinu jaoks tunduks seks parem, kui see kauem kestaks. Sellisel juhul ei ole mõtet mehele etteheiteid teha, sest see võib asja hoopis halvendada.

Veidi saad seemnepurske aega ka ise reguleerida, näiteks seksi algul rahulikumalt käitudes. Samuti on abi kondoomist: veidi paksemat kondoomi kasutades ei tule seemnepurse nii kiiresti ja su partner saab ise seksi kestust paremini kontrolli all hoida.

Ära karda oma partnerit julgustada. Kui tundub, et su partner ei ole üldse kondoomiga tuttav või ei oska seda eriti kasutada, võid välja pakkuda koos harjutamise. Selline ettepanek – kui see pole etteheitev, vaid sõbralik - võib tunduda su partnerile isegi seksikas.

Samuti ei pea selline proovimine lõppema päris seksiga. Kui olete juba proovimist alustanud ja oled ehk häbelikkusest võitu saanud, võib su partnerile meeldida ka see, kui sa teda pärast kondoomi pealepanekut käega rahuldad või suuseksi teed - need on täiesti loomulikud tegevused. (Ära unusta, et HIV võib levida ka suuseksi kaudu!) Kohustust muidugi pole, aga sinu julgus ja aktiivsus mõjutavad ka partnerit ja panevad teda end kindlamalt tundma. Nii võib talle kondoomi kasutamine rohkem meeldima hakata ja hiljem on kindlam tunne, sest olete kondoomi kasutamist juba koos harjutanud ja saate keskenduda seksile.

Et kaitse oleks kindel, tuleks vaadata, et kondoom ei oleks liiga suur. Kui kondoom on ümber peenise lõdvalt, võib sperma sellest välja valguda.

Kondoome on müügil eri suurustes ja sellepärast on kindlasti olemas ka Sinu partnerile sobivaid, vajaduse korral tuleb lihtsalt proovida erinevaid.

Kui Sulle tundub, et kondoom on ümber peenise liiga lõdvalt, on kõige parem soovitada tal osta «parem» kondoom. Rääkimine «liiga suurest» kondoomist võib tekitada mehele piinlikkust.

Liiga väike kondoom võib olla su partnerile ebamugav. Sel juhul peaks hankima pisut suurema kondoomi. Suurema kondoomi ostmist võid julgelt soovitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles