Nippe rasedale, kuidas palava suveilmaga hakkama saada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapseootel naine rannas.
Lapseootel naine rannas. Foto: SCANPIX

Ootad pikisilmi oma pisikest, kuid juba näitavad esimesed kuumad ilmad, et suvi tuleb raske. Suvel on lapseootus hoopis teistsugune kui teistel aastaaegadel.

Ivillage küsis ekspertidelt, mida teha, et rasedus kuumal suvepäeval talutavam oleks.

Söö jäätist!

Tore viis enda jahutamiseks on muidugi jäätise söömine. Mahlapulk turgutab ja leevendab palavust, mis on lisakaloreid täitsa väärt.

Rannatool

Kui sulle meeldib rannas käia või aias peesitada, siis võiksid sel suvel eelistada rannatooli. Selili rätikul lebamine pole soovitatav, rannatoolil saad olla palju mugavamas asendis. Ära jää liialt kauaks päikese kätte ja jahuta end merevees.

Suvekleit

Kuumadel suvepäevadel on kitsad riided rasedale naisele eriti ebamugavad. Tänapäeval tehakse lapseootel naistele väga kauneid suvekleite, mis annavad piisavalt õhku ja õige lõike korral peidavad voldikesi, mis paljusid naisi ebakindlaks teevad.

Joo palju vett

Soovituslik joodava vee kogus oleneb naise kehamassiindeksist, kuid tegelikult tasub rasedal suvel kogu aeg veepudelit ligi hoida. Kõige suurem veepuudus on hommikuti, seega võiksid iga päeva alustada klaasikese veega. Mida enam rasedus areneb, seda olulisem on juua piisavalt vett. Mõnikord kardetakse, et liigne vee joomine teeb paiste, kuid tegelikult on vastupidi – mida rohkem sa jood, seda rohkem halba väljub kehast.

Päikesekaitsekreem

Kui varem said rahulikult (mõõdukalt) päikest võtta, siis raseduse ajal peaksid järjekindlalt kasutama palju päikesekaitsekreeme ja päevitamist vältima. Raseduse ajal tekivad päikese käes kergesti pigmendilaigud. Ka rasedustriip linea nigra võib päikese käes märksa tumedamaks tõmbuda.

Ära ignoreeri peapööritust

Vererõhk võib palavaga minna veelgi madalamaks ja põhjustada peapööritust, mis omakorda võib viia minestamiseni. Selleks, et kehv enesetunne mööduks, pikuta vasakul küljel, et vereringe paraneks. Kui oled kuskil, kus pikutada ei saa (näiteks ühistranspordis), siis istu. Ära häbene ja palu, et sulle koht vabastataks. Võimalusel mine varju ja joo vett.

Söö kiudainerikkaid toitusid ja aedvilju

Paraku käivad rasedus ja kõhukinnisus käsikäes. Palava käes higistades kaotad oluliselt kehavedelikke ja see teeb olukorra hullemaks. Kõige lihtsam on seda ennetada kiudainete ja vedelikega. Ideaalne toit, milles on mõlemat, on arbuus! Head teevad tegelikult kõik värsked viljad. Näiteks sobivad hästi veel kurk, mustikad ja salatiroheline.

Plätud ei ole hea valik

Sulle võib tunduda, et suvel on kõige parem kanda plätusid, kuid rasedana on lisakaalu pärast pahkluud väga õrnad. Ka päkal on suurem koormus, mistõttu võivad jalad kergesti valutama hakata. Pane tähele, et su suvistel jalanõudel (olgu need sandaalid või tennised) oleks korralik tald, mis toetaks jalavõlvi. Paljud naised võivad märgata, et raseduse ajal muutuvad jalad pisut suuremaks.

Ratturi püksid

Üllatus, üllatus, aga rasedusega võivad reied märksa ümaramaks muutuda. See võib tähendada ka valulikku reite hõõrdumist. Selle vastu võivad aidata ratturi püksid, mida saad teistele märkamatult kanda ka suvekleidi all.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles