Mida tähendab olla täiskasvanu?

, Cosmopolitan
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katy Perry
Katy Perry Foto: SCANPIX

Kas tänapäeval on täiskasvanu ja teismeline sünonüümid?

Sulge silmad ja kujuta ette täiskasvanud inimest. Kas ka sul tuleb meelde sinu klassijuhataja? Teda on ju tore näha, kuid miks pidid ajas nii kaugele tagasi rändama, et näha täiskasvanud inimese eeskuju? 

Suured lapsed

Tänapäeva popkultuuris n-ö õigeid täiskasvanuid palju ei näe. Tundub, et elame maailmas, kus iidoliteks on suured lapsed. Meil on 28aastane Katy Perry, kelle laulud jutustavad purjus peaga tobedate piltide postitamisest, ning 26aastane Ke$ha, kelle peamiseks tunnuseks on näomaalingud. Ei kõla kuigi küpselt... või mis?

Ei saa mainimata jätta ka kirjandust. Viimasel ajal on suurenenud noorte naiste hulk, kes on vaimustuses imalast teismelistele suunatud kirjandusest. St Martin’s Pressi kirjastusel on selliste inimeste jaoks isegi oma raamatužanr nimega «New Adult», mis on suunatud 20–30aastastele teismeliste kirjanduse fännidele (raamatute süžee on sama lihtne kui pubekatele mõeldud romaanides, kuid neis leidub ka erootikat). Televisioonis jookseb jällegi sari «New Girl», kus 30aastane Jess soovib tõestada, kui ebaküps ta on, ning lausub järgmised sõnad: «Täna ma võtsin saiatüki, et oma näo pealt võid ära pühkida. Nii et põhimõtteliselt kasutasin nägu võinoana.» Jessi osa mängib 33aastane Zooey Deschanel, kes on veebisaidi HelloGiggles kaasautor – kõlab nagu 3. klassi lapse mängumaa.

Enne ja nüüd

Vanasti oli täiskasvanuikka jõudmine lihtne. Lõpetasid kooli, leidsid kaaslase, jäid rasedaks, kolisid äärelinna ja korras – olidki täiskasvanu. Kuid see rada tundub hetkel väga retro.

«Kui mõtled minevikule, siis sinu ema oli 20ndate keskpaigas juba arvatavasti abielus ja elas oma kodus. Hoolimata muutusest vanuseskaalal, peame neid samu asju ka tänapäeval täiskasvanu-ea näidikuteks,» märgib raamatu «Twentysomething: Why Do Young Adults Seem Stuck?» üks autoritest Robin Henig. Praegu ootame kauem, enne kui mehele läheme, ja venitame ka laste saamisega. 2011. aastal oli oma esimese kodu soetajate keskmine vanus 34 aastat, 60ndatel oli selleks u 23 aastat. Nii et samas vanuses, kui sinu vanatädi valis tapeeti välja, kaklesid sina oma peikaga mustade nõude pärast.

Ära jää teismeliseks

Erinevalt oma esivanematest, ei pea me 23aastaselt abielluma ja saame enne laste sündi uurida erinevaid karjäärivõimalusi. Kuid eksperdid leiavad, et kui lased teismelise mõttelaadil liiga kaua kesta, võid sattuda libedale teele. «Vanusevahemikus 20–40 peaksid avastama, mis sind õnnelikuks teeb,» ütleb raamatu «The Defining Decade» autor Meg Jay.

Siinkohal ammuta inspiratsiooni näiteks Mindy Kalingult, kes on komöödiasarja «The Mindy Project» looja ja staar. Tema tegelaskuju on edukas ämmaemand, kes sööb hommikuhelbeid veiniklaasist. Mindy on näide lapselikust täiskasvanust, kes saab oma eluga hakkama.

Nõuanne Jaylt: üleminekuaastatest pole vaja loobuda, kuid pane paika oma kindlad eesmärgid. Sa ei pea olema täielikult küps, et olla täiskasvanu – tuleb lihtsalt eesmärgistatult elada. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles