Eestis ei ole piisavalt lastehoiuvõimalusi

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni aruandekohaselt, ei ole Eestis tagatud piisav lastehoiuteenuste kättesaadavus.
Euroopa Komisjoni aruandekohaselt, ei ole Eestis tagatud piisav lastehoiuteenuste kättesaadavus. Foto: Marina Puškar.

Täna avaldatud Euroopa Komisjoni arenguaruandest selgub, et suur osa Euroopa Liidu liikmesriikidest, sealhulgas Eesti, ei ole taganud piisavalt lastehoiuvõimalusi.

2002. aastal seadsid Euroopa Liidu liidrid eesmärgiks suurendada lastehoiuteenuste olemasolu ja kättesaadavust. Nn «Barcelona eesmärgid» näevad ette, et lastehoiuteenus peab olema tagatud 90 protsendile lastest vanuses kolmest aastast kuni kohustusliku koolieani ning 33 protsendile alla kolmeaastastest lastest. Euroopa komisjoni arenguaruandest selgub, et mõlemad eesmärgid on täitnud vaid kaheksa riiki. Eesti nende riikide hulka ei kuulu.

«Iga lapsevanem teab vägagi hästi, kui oluline on taskukohane ja juurdepääsetav lastehoid mitte üksnes lapse arengu seisukohalt, vaid ka töötavate vanemate jaoks,» ütles Euroopa Liidu õigusküsimuste, põhiõiguste ja kodakondsuse volinik, asepresident Viviane Reding. Ta tõdes, et seni on omaenda lastehoiualased eesmärgid suutnud täita vähem kui iga kolmas liikmesriik.

2010. aasta arvud näitavad, et enamik Euroopa Liidu riike ei ole suutnud täita omaenda eesmärke lastehoiu alal: mõlemas vanusekategoorias (0–3 aastat ning 3-aastastest kuni kohustusliku koolieani) suutsid eesmärgi täita ainult Belgia, Taani, Hispaania, Prantsusmaa, Madalmaad, Rootsi, Sloveenia ja Ühendkuningriik.

Äsja avaldatud 2011. aasta andmetest ilmneb, et lastehoiuteenuste pakkumine suuremate laste jaoks on vähenenud, mis tähendab, et mõned riigid, kes täitsid eesmärgi aastal 2010, on nüüdseks langenud alla 90 protsendi künnise.

Euroopa Liidu liikmesriigid on endale seadnud eesmärgiks saavutada 2020. aastaks 75-protsendiline tööhõive. Just lastehoiuteenused on naiste tööhõive edendamise seisukohast otsustava tähtsusega. Seetõttu tegi komisjon 29. mail nõukogule ettepaneku vastavate riigipõhiste soovituste kohta. on antud soovitusinaiste tööhõive, lastehoiuvõimaluste olemasolu või kvaliteedi ja/või pikapäevarühma kohtade ja lastehoiuteenuste kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles