Põhjamaade dieet on sama tervislik kui Vahemere oma

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjamaalased tarbivad teiste toiduainete hulgas palju marju, köögivilju, kala ja piimatooteid.
Põhjamaalased tarbivad teiste toiduainete hulgas palju marju, köögivilju, kala ja piimatooteid. Foto: SCANPIX

Vahemere dieedil on aeg kõrvale astuda, sest uurimused näidavad, et põhjamaalaste kombel söömine on kasulik südamele ja aitab põletike vastu.

Portaal You Beauty kirjutab, et Vahemere dieet on põhjusega väga populaarne. Uurimused näitavad, et Vahemere-äärsetele rahvastele omane õlide, kalade ja pähklite tarbimine vähendab võrreldes traditsioonilise lääneriikide dieediga tunduvalt südamehaiguste riski.

Lundi ülikoolis läbi viidud uus uurimus aga tuvastas, et ka meie naabrid põhjamaalased söövad väga tervislikult. Traditsioonilise Põhjamaade dieet vähendab halba LDL-kolesterooli ja suurendab head HDL-kolesterooli. See omakorda tagab tugevama südame ja vähenenud südame-veresoonkonna haiguste riski.

Mida siis Põhjamaade dieet endast täpselt kujutab? See tähendab selles piirkonnas (õnneks ka Eestis) laialdaselt tarbitava toidu söömist. Sinna alla kuuluvad marjad, köögiviljad, kaunviljad, kapsas, pähklid, ulukiliha, linnuliha, kala, täisteratooted, rapsiõli ja piimatooted.

Uurimuse käigus uurisid teadlased kahte rühma inimesi: esimene rühm järgis tüüpilist Põhjamaade dieeti; teine rühm sõi aga õli asemel võid, vähem marju ja juurvilju ning tarbis palju punast liha ja saia.

Lisaks sellele, et esimese uuritavate rühma kolesterool oli tervislikum, oli nende veres ka vähem kahjulikku rasvaosakesi ja kehas vähem põletikulisi reaktsioone (mis võivad viia teiste hulgas ka Alzheimeri tõve ja mõnede vähihaiguste tekkeni).

Nagu sellest poleks aga veel küll, tagab Põhjamaade dieet väga ilusa naha. Regioonis söödavate köögiviljades (näiteks porgandites ja kaalikates) leiduvad mineraalid, vitamiinid ja antioksüdandid aitavad kaasa naharakkude uuenemisele ja ennetavad kortsude teket. Kalas leiduvad Omega-3 ja Omega-6 rasvhapped turgutavad naha membraani ja aitavad nahal nooruslik välja naha. Marjade söömisega kaasnev põletikuliste reaktsioonide vähenemine aitab vähendada roosvistrike, lottis naha ja kortsude teket.

Uurimuse tulemus on kindlasti hea uudis ka kõigile eestlastele, sest meie traditsioonilised toitumisharjumused on Põhjamaade omadega küllaltki sarnased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles