Kümme asja, mida tasub esimese abieluaasta kohta teada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

See juhtub väga paljude noorpaaridega. Pärast seda kui pruudikimp on visatud ja pulmapäeva maniküür maha kulunud, avastatakse, et kuigi väga palju mõeldi pulmade planeerimise peale, ei mõeldud eriti abielus olemise peal. Isegi kui te elasite juba varem koos, on kindel, et esimese aasta jooksul saad sa paljude üllatuste osaliseks...Ajakiri Glambour valgustab sind nende osas.

1.     Sa tunned end justkui täiskasvanut mängiv laps.

Kui sa väga nautisid igal võimalikul hetkel sõna kihlatu jutu sisse poetamist («Tead, ma pean oma kihlatu ülikoona puhastusest ära tooma.»), siis sõna abikaasa võib tunduda veel maagilisemana. Sa võid avastada end aga ütlemas seda vähekese kartusega, justkui saaks keegi teie väikese «mängu» peale kurjaks.

2.     Sa tunned justkui sa pidevalt unustaksid midagi.

Vaid paar nädalat tagasi oli 70 protsenti su ajust hõivatud pulmade planeerimisega: pruutneitside kleidid, pulmatort ja kõik muu selline. Nüüd võid sa olla justkui segaduses, sest sul pole enam vaja tuhandeid pulmadega seotud detaile meeles pidada. Paljud värsked abikaasad kannatavad isegi pulmajärgse depressiooni käes! Hea uudis on aga see, et nüüd on sul kogu elu aega planeerida teie ühist elu ja see on tegelikult veel palju põnevam.

3.     Järsku küsivad kõik teie beebi-plaanide kohta.

Sa ei pruugi olla oma pulmakleiti veel seljastki saanud kui kõik hakkavad juba küsivad vihjates lastele «Kas te juba proovite?». Kuna see küsimus on tegelikult küllaltki ebaviisakas võid vabalt vastata, et «Jah me seksime küll igal vabal hetkel, aga see kas me ka rasestumisvastaseid vahendeid kasutame, pole küll sinu asi.» Tähtis on meeles pidada, et laste saamine on vaid teie kahe vaheline otsus.

4.     Te kaklete ja lepite ära. Korduvalt.

Abielu ei ole mingi võluvits erimeelsustest hoidumiseks. Kindlasti jätab ta oma higised trenniriided kuhugile vedelema või ajad sina teda oma pideva asjade rittasättimisega enne külaliste tulekut hulluks. Suure tõenäosusega te ütlete üksteisele isegi haavavaid sõnu. Kuid pea meeles, et iga erimeelsuse lahendamine muudab teie suhet tugevamaks. Sel hetkel kui asjad koledaks kisuvad, tõmba sügavalt hinge, loe kümneni ja mõtle kui väga te teineteist siiski armastate.

5.     Sinu suhe ämma ja äiaga on maraton, mitte sprint.

Kas sulle meeldib see või mitte, on su mehe vanemad osa teie elust. Su ämm võib sind oma omaalgatuslike kodusisustusnõuannetega hulluks ajada - «Oh, ma leidsin teie elutoa jaoks täiuslikud kardinad!». Tea, et sul ei ole mingit kohustust tema nõu kuulda võtta, kuid sa pead oskama seda õrnalt tagasi lükata. Täna teda öeldes, et ka sinu arvates on need suurepärased, kuid sul on ka endal paar sobivat valikut mõttes. Kombineeri armastust ja tänulikkust rangete piiridega ja te saavutate tervisliku suhte pikkadeks aastateks.

6.     Sa igatsed oma ema.

Kuigi sa ei ole temaga enam aastaid ühe katuse all elanud, pole mingi üllatus kui sa mõnikord sooviksid kodutöödes ema abistavat kätt. Isegi kui teil on kõik tüütud kodutööd võrdselt jagatud, oleks ju tore kui ema mõnikord oma osavusega sind aitaks. Kahjuks see enam aga nii pole. Tere tulemast täiskasvanute sekka!

7.     Seks võib muutuda kuidagi kodusemaks.

See ei tähenda üldse seda, et kirg kaoks või seks kuidagi halvem oleks, lihtsalt peale pulmaeelset saginat vajub teie elu (kaasaarvatud seks) tavalistesse rööbastesse tagasi. Mesinädalad ei saagi ju igavesti kesta. Ära muretse, sest see ei tähenda seda, et üks teist ütleks «Mitte täna kallis, mu pea valutab», kuid näiteks võib kuulda lauset «Oleme täna kiired, mu lemmiksaate algab varsti».

8.     Sa avastad mõne harjumuse, millest sa enne õndsas teadmatuses olid.

Võib-olla paneb ta kahvlid nõudepesumasinasse harud ülespoole, aga sina eelistad, et nad oleksid allapoole. Võib-olla paneb ta iga kord tühja piimapakendi külmkappi tagasi. Kuigi sellised asjad võivad sind täiesti hulluks ajada, pea meeles, et abielus on tähtis üksteistest hoolimine, vaatamata kõigile ta vigadele. Pealegi, kui ta oleks üdini täiuslik, millest sul siis oma sõbrannadele rääkida oleks?

9.     Ta võib sulle kinkida midagi jubedat.

See ei pruugi nii juhtuda, kuid on tõenäosus, et esimese 365 abielu päeva jooksul kingib ta sulle midagi jubedat. Näiteks tolmuimeja või hantli. Siis jäta meelde üks sõna: väljaõpe. Mehed eelistavad osta kingitusi, mida neil meie arust «vaja» on või mida nad ise sooviksid saada. Siin aitab aga üksnes see kui anda neile väga kindlaid juhiseid: mis on sinu lemmikpood, mis asjad sulle sealt meeldivad jne. Selliste juhistega varustatult peaks ta oskama sulle midagi suurepärast kinkida. Meeldiva kingituse korral ära unusta teada ka korralikult «tänada».

10.  Sa saad teada kui tähtis on puhkus.

Kuigi mesinädalatest pole veel kaua möödus ja nende planeerimise vaev sul veel värskelt meeles on, igatsed sa juba kindlasti seda mõnusat reisieelset ootusärevust tagasi. Iga-aastane puhkus – kasvõi mõnes läheduses olevas turismitalus – hoiab suhte särisevana ja toreda ootusärevuse pidevalt sees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles