Tõesta, et sa rokid!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhi poolt mõtlematult väljaöeldud sõnad võivad riivata töötaja moraalitunnet.
Juhi poolt mõtlematult väljaöeldud sõnad võivad riivata töötaja moraalitunnet. Foto: SCANPIX

Cosmopolitani juuninumbris kirjutatakse, et esmamulje ON oluline. Näita maailmale, kui äge sa oled.

Oled sa kunagi teinud Hollywoodi staarikeste kohta järeldusi selle põhjal, mida oled kõmuajakirjandusest lugenud? Me kõik oleme. Hiljutised uuringud näitavad, et hinnangu andmiseks kulub vaid kümnendik sekundit.

Inimesed teevad sinu ja su isiksuse kohta pidevalt järeldusi pelgalt selle põhjal, milline on sinu korteri sisekujundus, millise pastakaga sa kirjutad, millist toitu tellid ja mis maitsega on sinu lemmikkokteil.

Kõlab, nagu oleksid pidevalt suure pinge all, või mis? Hea uudis on see, et kui sa tead, millal ja kuidas inimesed sinu kohta informatsiooni koguvad, saad seda enda huvides ära kasutada ning kauakestvat positiivset esmamuljet luua.

Siin on sulle spikker, mis kindlustab, et sinu kehakeel ja kombed näitavad sind parimas valguses.

Kui soovid...

... saada töölõunal jutule kolleegiga, kes sulle meeldib.

Proovi krabada koht tema kõrval (loogiline). Keeruline on suhelda, kui istute erinevates laudades. Ja telli korralik toit (ühelegi mehele ei avalda muljet lause: «Ma võtan ainult salati.»).

Ära unusta ka ülejäänud kolleege. Muidugi, sa tahad, et sind märkaks see nunnu kutt, aga sa soovid ka, et ta näeks, kuidas sa suhtled. Ja ära unusta vältida klišeed: ülemuse mustamist ja vingumist teemal, kui suur on sinu töökoormus. Miks? Sest see jätab sinust hädise mulje. Juhi vestlus hoopis teie ühistele töövälistele huvidele.

Kui soovid...

... võluda oma poiss-sõbra vanemaid, kui nad teile külla tulevad.

Viska minema lõhnaküünlad ja muretse kimp värskeid lilli. Pane kohv tõmbama või küpseta midagi head, et hubane lõhn leviks üle teie kodu. Kindlasti peida ära pildid metsikutest pidudest – ta emal ei ole vaja neid näha.

Ära unusta vannituba koristada. «Vannituba on koht, kus ämm ja äi teevad endale selgeks, milline inimene sa tegelikult oled,» ütleb käitumisekspert ja raamatu «The You Code: What Your Habits Say About You» kaasautor Judi James. Korista enne nende saabumist tolmurullid, kahtlased kreemid, beebipillid ja kõik muu, mis võiks neile negatiivselt silma torgata.

Kui soovid...

... võita uue bossi silmis plusspunkte.

Näita, et sul on tervislik tasakaal töö ja eraelu vahel. «Üks väga konkreetne näide on panna laua ühte otsa foto oma sõpradest ja teise otsa töökaaslastest,» soovitab James.

Ära liialda oma töökoha kaunistamisel roosade, pehmete ja sädelevate aksessuaaridega. Kui tahad, et sind tõsiselt võetaks, hoia oma laud puhas kõigest, mis on liialt ninnu-nännu. «Kui võitled selle eest, et sul oleksid võrdsed õigused ja tahad olla tõsiseltvõetav, siis jäta Barbie-pastakas koju,» märgib James.

Kui soovid...

... tähtsale ärikliendile muljet avaldada.

Too välja uhke küpsisekandik. «Kui koosolekul ilmuvad välja küpsised, annavad inimesed momentaalselt su ettevõttele positiivse hinnangu,» sõnab James. Unusta lihtsad suupisted, paku neile vaid eriti häid küpsiseid. Nii tunnevad külalised, et neid koheldakse ülima austusega.

Ära tuuni oma e-kirju ja aruandeid. Vahet pole, kui tüdinud sa Times New Roman kirjastiilist oled, kuid tehes kliendile ettepaneku mistahes teist font'i kasutades, võid tunduda maitselage ja ebaviisakas. Lisaks tee aruanded lühikesed ja lakoonilised ning ära kasuta emotikone.

Kui soovid...

... oma sünnipäeval tähena särada.

Ole usin peoperenaine. Kalla jooke, jutusta külalistega ja tutvusta inimesi omavahel. Jaga aupaistet sõpradega, kes soovivad sinu auks tooste tõsta.

Ära käitu printsessina. Kingid võivad oodata sünnipäeva lõpuni – lahtipakkimise tseremooniat pole vaja teha. Kingituste avamine kõigi silme all paneb end ebamugavalt tundma need, kellel polnud võimalik sulle kallist kinki teha. Ära unusta, et südamest tulnud kingitus on kõige ilusam (ükskõik kui väike või suur see ka poleks).

Kui soovid...

... oma kuuma kohtingukaaslase silmis olla täiesti vastupandamatu.

Naudi oma toitu. «Selles, mida ja kuidas sa sööd, on midagi, mis jääb su kaaslasele meelde,» ütleb James. Alateadlikult eelistavad mehed naisi, kes ei karda süüa.

Ära liialda. Näita talle, et naudid oma toitu, kuid spargli söömise ajal häälitseda ei tasu. See on ikkagi kohting, mitte «Girls Gone Wildi» prooviesinemine.

Kui soovid...

... sulanduda baaris lahedate inimeste hulka.

Telli vahuveini. «Jooki on lõbus jagada. See näitab, et sulle meeldib mõnusalt aega veeta,» märgib James. Orienteerumine veinimaailmas teenib sulle samuti plusspunkte.

Ära domineeri ega telli kõigile kalleid kokteile või shot’e. «Kui inimesed tunnevad, et neid millekski sunnitakse, tõmbuvad nad eemale,» ütleb James. «Kui nad arvavad, et nemad ise valisid su enda sõbraks, on neil mugavam.»

Kui soovid...

... tööüritusel muljet avaldada.

Näe välja pealaest jalatallani viimistletud. «Värv ja vorm on head, kui soovid teiste seast silma paista,» ütleb Cosmo stilist Nicole Adolphe. «Kanna midagi silmatorkavat, see on hea põhjus vestluse alustamiseks (näiteks: «Ma jumaldan sinu seelikut, kust sa selle ostsid?»). «Kui rääkida meigist, siis vähem on rohkem. Meigi end minimaalselt,» ütleb Cosmo ilutoimetaja Leigh Campbell. «Suitsusilm ja tagasihoidlik huulevärv on alati stiilsed.»

Ära kanna ebamugavaid kingi. «Kuna oled terve õhtu jalul ja suhtled teistega, veendu, et sul oleksid mugavad jalanõud,» ütleb Adolphe. «Inimestele peaks meelde jääma sinu enesekindlus, mitte see, kui kohmetult sa ennast tundsid.» Väldistiletto’sid, platvormkingi ja plätusid ja vali midagi neutraalsemat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles