Rotermanni turg ei taha Nõmmele alla jääda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anni Orro pakkus turukülastajatele omavalmistatud hõrgutisi.
Anni Orro pakkus turukülastajatele omavalmistatud hõrgutisi. Foto: Toomas Huik.

Täna algas kauplemine Rotermanni Eesti toidu turul. Igal neljapäeval, reedel ja laupäeval kuni septembri lõpuni saab sealt osta kodumaiseid tooted, mis suurelt jaolt pärit mahepõllumajandust viljelevatest taludest.


Rahvast täna keskpäeval Rotermanni turul jätkus. Lettidel võis näha suitsutatud kala, pirukaid, mett, leiva-ja saiatooteid, naturaalseid mahlu ja mahlajooke ning igasugust muud kodumaist kraami. Rohelist oli vähe. Ainult kurk, sibul, lehtsalat ja võibolla veel midagi. Põhjus lihtne - eestimaiste köögiviljade aeg ei ole veel kätte jõudnud.

Rotermann Eesti juhatuse liige Mart Saa ütles, et Nõmme põhjalikult uuendatud turu avamine paar nädalat tagasi andis ainult hoogu juurde Rotermanni turu käimalükkamisele. Ettevalmistused olid alanud juba kolm kuud tagasi. Nüüd on lõpuks kõik kenasti paigas ning kauplejatest puudu ei tule.

Tulevikuplaanidelt saladusloori kergitades mainis Saa, et mõtted liiguvad juba sügise ja talve suunas. Kui avaturg septembri lõpus oma tegevuse lõpetab, kolib kauplemine tõenäoliselt Rotermanni väljakut ümbritsevatesse hoonetesse. Ruume pidavat seal jätkuma. Nende plaanide teostumine selgub aga pärast seda, kui näha, kuidas inimesed täna avatud turu vastu võtavad. Kindlasti hakatakse Rotermannis pidama ka temaatilisi jõulu-, mardi- ja muid turge.

Esimesed muljed turult näitasid küll, et inimestele meeldib kesklinnas kodumaiseid mahetooteid osta. Kohal oli ka hulgaliselt välismaalasi. Pole ka ime, sest paljud turistid suunduva vanalinnast sadamasse just Rotermanni kvartali kaudu.

Turu üks tõmbenumbreid oli Mamsel Mari pirukapood. Küll seal ikka leidus erinevaid tooteid! Seene-paprikapirukas, liha-köögiviljapirukas, veiselihapirukas Jamaica moodi ning veel palju, palju erinevaid pirukaid ja saiu.

Mamsel Mai, kel käed-jalad tööd täis, tunnistas, et kogu müüdav kaup on ikka enda küpsetatud ning pärit Saaremaalt. Rääkimiseks tal palju aega ei olnud, sest pidevalt tuli pirukaid paberkotikestesse panna ning hindasid peast kokku lüüa.

Kõrvallaua taga askeldas Mamsel Mai abiline Peeter. Tema müüs mett, erinevaid sinepeid, suitsukala ja igasugust muud saaremaist kaupa. Peeter ütles, et tooted on pärit erinevatelt tootjatelt. Raskel ajal ei ole ju eriti mõtekas, et iga talumees ise oma kaubaga mere tagant pealinna tuleb. Läheb liika kulukaks. Seetõttu otsustatigi, et Mamasel Mai koos oma abilistega korjab kogu kraami kokku ja sõidab Tallinna.

Kõige enam osteti Peetrilt erimaitselisi sinepeid, mida pidavat valmistama üks Mustjala vallas elav Saksamaalt pärit naine. Kohapeal sai neid maista, pannes lusikaga sinepit saaremaa leivale. Hästi läks ka puhas õunamahl, mida Peeter punasest kannust topsikutesse valas.

Mall Kivimaa uuris tükka ega erinevaid sinepeid. Valida sai mustsõstra, õuna-melissi ning veel muumaitseliste sinepite vahel. Lõpuks ostis ta kohe paar erinevat purgikest.

«Tulin lõunatunnil vaatama, kuidas uus turg ka välja näeb,» ütles Kivimaa. «Mulle kangesti meeldivad mahetooted, seepärast ostsingi.»

Väga nõutav oli ka Peipsiveere köögiviljaühistu pakutav kaup. Kõige rohkem osteti värsket soolakurki. Pakkuda oli ühe- ja kahepäevast kurki. Mõni ostis maitseks vaid ühe, mõni mitu, mõni lasi aga endale kilekotti laduda lausa mitu kilo soolakurki.

Annika Koppel, kelle tütrel täna sünnipäev, lasi lausa kolm kilo ära kaaluda. Et ikka jätkuks! Peale selle ostis ta Peipsiveere meestel veel rohelist sibulat.

Lisaks rohelisele kraamile pakkusid Peipsiveere kaupmehed Ingvar Tšizikov ja Roman Rõbakov ka vinnutatud latikat. Tšizikov tegi ajakirjanikule põhjalikult selgeks kalade vinnutamise tehnoloogia. Talvel jää alt püütud ja tublisti soolatud kalad pannakse kevadel tuule kätte vinduma. Suvel ei saa seda teha, sest siis on kärbsed väljas. Vinnutatud kala ei tohi ära kuivada, sest siis läheb ta hirmus soolaseks. Klassikaliseks voblaks nimetetakse aga vinnutatud särge, millel sisikond veel sees.

Kõige edukam kalamüüja Rotermanni turul oli täna Sandemeri perefirma, mis pakkus ostjatele Võrtsjärvest püütud ja alles eile suitsutatud latikat, koha, kokre ning angerjat. Kalad kadusid ostjate kotti nii kiiresti, et müüjad pidid neid pidevalt letile juurde laduma.

Oma kohalolekuga Rotermanni turu avamist austanud linnapea Edgar Savisaar kinnitas, et see on pealinna viieteiskümnes turg. Septembris peaks aga hakkama ostjaid vastu võtma kauaoodatud Kalamaja kalaturg Kalarannas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles