Lugeja kirjutab: kui anoreksia koputab uksele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meile saabus kiri lugejalt, kes ei soovinud muud kui jagada teiste tüdrukutega oma hirmutavat kogemust toitumishäirega.

Mina räägin teile loo ühest noorest neiust, kes oli lühikest kasvu ja sale. Neiu aga ei saa jääda igaveseks neiuks, kord tuleb aeg, mil on vaja saada naiseks. Juhtuski nii, et kui tütarlapse kehale hakkasid kurvid tekkima (ma ei mõtle rindu vaid pigem istmikku), siis neiule see ei meeldinud ta otsustas selle vastu võidelda.

Kõik sai alguse söömise piiramisest, aga kuna tüdruk ei teadnud kuidas ja mida peaks sööma, siis pigem tegi see kasu kui kahju, lisandusid mõned kilod ja neiu kehakaaluks sai 50 kilo. Ta hakkas uurima toitumise kohta ja muutis oma menüüd tervislikumaks, lubas endale ka nii-öelda patupäevi, mil sõi mida süda lustis.

Uue aasta lubadus oli, et suveks tahab neid kaaluda 45 kilo. Viie kilo maha võtmine ei peaks ju olema väga raske, kuid samas ta teadis, et vaeva tuleb näha. Esmalt läks neid ühte trenni, mida ta tegi kaks korda nädalas. Kuna tulemused kiirelt ei tulnud, tuli lisada ka teine trenn ja muidugi söömisele visati range pilk peale - üle 900 kcal süüa ei tohi. Patupäevad jäid siiski alles, igal nädalal üks, aga kuna söömise koguseid oli ta varemalt juba vähendanud, siis ei vajanud ta enam patupäevadel nii palju toitu, et seda ülesöömise tunnet saada.

Patupäevad aga viisid tihti selleni, et neiu tundis pärast neid enesele vastikuna ja ta lubas end tulevasel nädalal rohkem piitsutada. Patupäevad ei olnudki enam tegelikud patupäevad, sest kaloreid kokku lüües jäi see 1500 kcal ja 2000 kcal vahele, mis peaks olema ühele täisikka jõudnud naisele paras.

Kaal langes mõned kilod, kuid neidu hakkas häirima esmalt tema kõht, sest see ei olnud piisavalt peenike ja seejärel jalad ja istmik - eesmärgiks olid tugevalt väljaulatuvad puusakondid, istudes täielikult puuduvad voldid ja reied ei tohtinud kokku puutuda. Eesmärgi täideviimiseks lisati kahele trennile kõhulihasteharjutused (viis korda nädalas, kaks korda päevas), kükid ja jalatõsted. Tulemus hakkas kohale jõudma.

Kui suvi tuli, oli tüdruk peaaegu rahul, kuid vaadates internetist pilte tundis ta end paksuna. Seega, kuigi treeningud suveks lõppesid, tuli rohkem teha kodus. Ühel kuul juhtus aga nii, et neiu päevad jäid vahele - ta pöördus naistearstile, kes ütles, et kõik on korras. Neidis ise hakkas aga kahtlema ja jättis trenne vähemaks ja sõi veidi rohkem, kaal tõusis 1,5 kilo ja neiu oli ahastuses.

Päevased toidukoguseid langetati veel, näksimised olid keelatud. Kui toit sisaldas üle 10 grammi rasva, siis seda suhu ei pistetud. Kaal jõudis 42 kiloni. Neiu harrastas ka suitsetamist, sest ta oli kuskilt kuulnud, et see pidi aitama ainevahetust kiiremana hoidma. Hommikust suitsu tehes oli ta harjunud, et vahel paneb see pea ringlema, kuid ühel korral oli teisiti. Tuppa tulles roomas neiu WC-sse, aga ta ei suutnud oksendada ega midagi teha. Süda puperdas, nägu kattis külm higi ja ta vajus WC põrandale kerra, sulges silmas ja ootas, lõpuks läks see üle. Ta jõudis tõusta ja end voodini vedada - see oli talle ehmatus, aga ta ei muutnud midagi.

Neiul oli uus eesmärk – 40 kilo, aga kaal ei langenud ja toitu soovis ta rohkem kui kunagi varem, eriti magusaid tooteid. Kui neidis ühel päeval oli söönud korraliku portsjoni, siis soovis ta oksendada, aga see ei õnnestunud. Hiljem mõtles ta, et nii kaugele ta enam kordagi ei lähe, küll saab asja paika. Aga asi ei läinud enne paika kui ta sööma hakkas.

Külm higi, südame  puperdamine ja ääretu nõrkustunne kordusid, kuni ta lõpuks rääkis sellest oma kaaslasele. Tolle tuttav psühholoog rääkis neiuga ja kui uskumatu see ka poleks, neidis võttis nõu kuulda ja suutis saavutada sügise keskpaigaks 45kilogrammise kehakaalu.

Kahjuks rikkus neiu enda lollustega oma hea ainevahetuse ära, tunneb end siiani tihti väga kehvasti, sest kiire ajaga lisandus 45 kilole veel 8. Õnneks jäi see sinna püsima ja ta toitub normaalselt, kuid kahetseb tehtut ja vaatab hirmuga nende poole, kes kunagi nägid välja terved ja tervislikud, kes polnud toidu vangid ja nüüd kaotavad kiirelt kilosid, sest ta näeb, et nad teevad läbi sama, mida tema kord tegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles