Kergelt ülekaalulised inimesed elavad peenikestest kauem?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uurimus näitab, et tõenäoliselt pole mõtet paari ülekilo pärast enam pead vaevata. Nimelt avastati, et kergelt ülekaalulised naised ja mehed elavad peenikestest kauem, kirjutab Women’s Health.

Teadlased Ameerika Ühendriikide haiguste kontrollimise ja ennetamise keskusest analüüsisid ligi 100 uurimust ja 2,8 miljonit inimest, et leida suhe kaalu ja suremuse vahel. Nad arvutasid suremuse riski normaalse kehamassiindeksiga (18,5 – 24,9) inimestel, rasvunutel (rohkem kui kui 30) ja ülekaalulistel (25 – 29,9). Suremuse riske võrreldes leidsid nad, et kui rasvunud inimeste surmarisk on normaalkaalus olevate inimestega võrreldes 18 protsenti suurem, siis ülekaalulistel on see 6 protsenti väiksem kui normaalkaalus olevatel inimestel.

Uurimuse juht Katherine Flegal sõnab, et ka erialakirjandust uurides avastasid nad, et kuigi rasvunute surmarisk on kõrgem, on kergelt ülekaalus olevate inimeste surmarisk 70 protsendil juhtudest küllalt madal. Tema sõnul võib see olla seotud rasvkoe kasulike funktsioonidega, mida veel ei mõisteta.

Kuid kõik ei pruugi siiski nii lihtne olla. Steven Heymsfield Penningtoni uurimuskeskusest hoiatab, et kuigi uurimuse tulemus võibki tõepoolest selline olla, võib see olla ka statistiline artefakt. «Uurimus võis tahtmatult kaasata ka haigeid inimesi, kes tänu haigusele kaalu kaotasid. See tähendab, et inimene, kes oli ülekaalus kui ta haigus algas, võis surma ajal olla langenud normaalkaalu. Selline tendents võis uurimuse tulemust oluliselt mõjutada. Seega ei tasuks uurimust võtta puhta kullana.»

Ometi möönab ka tema, et kerge nahaalune polster võib siiski teatud olukordades olla kasulik. Näiteks toob ta liiklusõnnetuse või kukkumise, kus kerge ülekaal on kui kaitsev polster.

Milline kaal siis on kõige tervislikum? Heymsfield sõnab, et kõige tähtsam ei ole number kaalul. Ta toob välja kaks rusikareeglit: «Esiteks, kui sa oled kergelt ülekaalus, on oluline mitte rohkem juurde võtta, sest rasvunud olla ei ole kindlasti tervislik. Teiseks, kontrolli, et su vererõhk ei oleks liiga kõrge ning su veresuhkru ja kolesterooli tase oleksid normaalsed. Pea silmas ka südame ja teiste organite tervist. Tähtsam kui kaalunumber on see, et kõik olulised tervisenäitajad oleksid korras.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles