Uus Eesti 3D-veebiprogramm annab moenõu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
StyleUp.
StyleUp. Foto: Kuvatõmmis

Pühapäeval, 9. juunil käivitub veebis Eesti moenõuprogramm StyleUp. Programmi abil on võimalik kasutajatel luua oma kehatüübile vastav 3D-modell, proovida talle selga kauplustes reaalselt müügil olevaid rõivaid ja aksessuaare ning küsida riietumissoovitusi.

3D-modelli loomiseks tuleb sisestada tabelisse oma mõõdud. Nende põhjal määrab programm kehatüübi ja kuvab tabeli kõrvale kasutaja virtuaalse teisiku. Modellile saab lisada 3D-soenguid ja meesmodellile ka habemeid. Modelli näo kuju võib muuta enda omaga sarnaseks ning lisada tekstuuriks enda foto. 

Kui modell loodud, valib kasutaja kataloogist rõivaid, aksessuaare ja jalatseid ning proovib neid modellile selga. «Oluline erinevus võrreldes varasemate moenõuprogrammidega on esiteks see, et üla- ja alariideid, jalatseid ja ehteid saab proovida enda teisikule selga korraga. Teiseks saab riideid lisada üksteise peale kihiti, näiteks pluusile vesti ja mantli,» selgitab StyleUpi programmi idee autor Maria-Helena Loik. 

Ühtlasi kuvab programm nõuandeid, millised rõivad ja aksessuaarid konkreetsele kehatüübile sobivad. Soovitusi saab küsida samuti teistelt kasutajatelt: selleks võib panna kokku mitu rõivakomplekti ning postitada komplektide pildid koos küsimustega rubriiki «Küsi nõu». 

«Nõu võib küsida piiranguteta kõigi kasutajate käest. Kui aga inimene teab täpselt, kellele ta soovib muljet avaldada, saab ta suunata rõivakomplektide pildid ja küsimused vastavast soost ja vanuserühmast kasutajatele, nii et teised ei näe – näiteks ainult 30aastastele naistele,» sõnab Maria-Helena. 

Kataloogist leitavad rõivad, aksessuaarid ja jalatsid on kauplustes reaalselt müügil ning neist on loodud programmi jaoks 3D-mudelid. StyleUpi programmeerija Heigo Teppo räägib, et ühe mudeli valmistamiseks kulub tal umbes viis tundi. «Kõigepealt on vaja rõiva fotot. Selle järgi tuleb joonistada spetsiaalse tarkvara abil rõiva 3D-mudel ning viimaks katta mudeli pind fotoga, et see näeks välja nagu päris riie.»

Programmi idee autor Maria-Helena tuli StyleUpi loomise mõttele kümme aastat tagasi, mil tegeles hoopis turismindusega. StyleUpi välja arendama asus ta 2011. aastal. Uudne moenõuprogramm valmis Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse innovatsiooniosaku toel ning koostöös Tallinna Ülikooliga. StyleUpi programmi saab kasutada veebiportaalis Styleup.ee. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles