Maxima nõuab laupäeval kõigilt suitsu- ja napsusõpradelt dokumenti

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maxima kaupluse kassa juures.
Maxima kaupluse kassa juures. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Jaekett Maxima teatab, et korraldab lastekaitsepäeval, 1. juunil kampaania, kus isikut tõendavat dokumenti küsitakse kõigilt tubaka- ja alkoholitoodete ostjatelt.

Tervise arengu instituudi (TAI) alkoholi tarbimise uuringutest nähtub, et alkoholi on proovinud 16. eluaastaks juba ligi 85 protsenti noortest. Ligi pooled 15–16-aastastest noortest tarbivad alkoholi vähemalt korra kuus. Uuringud tõestavad ka, et alkohoolsed joogid ja tubakas on alaealistele kergelt kättesaadavad. 

2011. aastal TAI korraldatud üle-eestilise alkohoolsete jookide proovostmise tulemus näitas, et 18-aastastelt noortelt ei küsitud isikut tõendavat dokumenti 71 protsendil ostudest, mis näitab tõenäosust, kui palju küsitakse seda noorematelt.

Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid märkis, et kuna kättesaadavuse vähendamist loetakse üheks alkohoolsete jookide tarvitamise ennetamise meetmeks, siis loodab Maxima juba teist aastat toimuva aktsiooniga, et see «eksperiment» aitab kaasa probleemile tähelepanu juhtimisele.

«Olgugi, et ühepäevane, puudutab aktsioon suurt hulka tarbijaid, sest keti kauplusi külastab üle Eesti igal päeval ligi 140 000 inimest, kellest iga viies ostab alkoholi või tubakat,» rääkis Erilaid. «Mullu elavat vastukaja pälvinud vanuse kontrollimine toimus märtsis, nüüd korraldame aktsiooni sümboolselt lastekaitsepäeval, sest noorte seas alkoholi ja tubaka tarvitamine on endiselt suur probleem, millega tuleb süsteemselt tegeleda.»

Maxima loodab, et tarbijad suhtuvad mõistvalt sellise aktsiooni vajadusse ega pea dokumentide esitamist paljuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles