Pirgit Toomel: kuidas olla õnnelik?

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mulle tundub, et elame ajastul, kus inimesed oskavad elust rõõmu tundmise asemel hädaldada, mossitada ja nuriseda. Selle asemel, et olla õnnelik ja südame põhjast tänulik kõige ilusa eest, täidetakse oma hing rahulolematusega. Kõik unistavad õnnelikust tulevikust, kuid unustavad, et negatiivse mõttemaailmaga ei leia sisemist rahu ka siis, kui kõik südamesoovid on täidetud.

Selleks, et elust rõõmu tunda ja naeratust näol hoida, ei ole vaja teha muud, kui avada oma silmad ja  nautida kõike ilusat, millega sa ümbritsetud oled. Paraku hakkavad inimesed sellest aru saama alles siis, kui on end elus läbi kõrvetanud ja mõistnud, et õnne ei saa otsida ega taga ajada. See tuleb leida iseendast. Võib-olla on see kannatusterohke teekond, mis tuleb igal ühel läbida, kuid kavatsen jagada paar näpunäidet, kuidas seesmiselt õnnelik olla ja silmadel särada lasta.

Nii nagu ütles W. Gibson: «Enne kui sa diagnoosid endal depressiooni või madala enesehinnangu, vaata, ega sa ei ole end ümbritsenud valede inimestega». Keskkond, kolleegid, sõbrad, elukaaslane – neil kõigil on suur mõju meie heaolule. Inimesed, kes on meie ümber, mõjutavad meid oma emotsioonidega. Kui elukaaslasel on pidevalt halb tuju ja ta valab enda negatiivsed tunded sinu peal välja, siis ära imesta, et sa end õnnetuna tunned. Kui su sõpradele meeldib elu üle nuriseda, vinguda ja hädaldada, siis kogud sa ka nendelt negatiivset energiat. Proovi end ümbritseda positiivsete inimestega, kes oskavad sind hinnata ja sa tunned end palju rõõmsamana.

Kõik tahavad olla õnnelikud ja elada kannatustevaba elu, kuid endiselt keskenduvad asjadele, mis nende elus valesti on. Sul on korralik töökoht, toetav pere ja sõbrad, kuid hinges valitseb endiselt kurbus, sest su elus ei ole armastust, palk on liiga väike, karjäär ei liigu ülespoole, hunnik pettumusi ja soove, mis ei ole tänaseni täitunud. Kõik unistavad roosast mannavahust ja rõõmsamast tulevikust ning on nõus selle eest ka hinge hinda maksma, kuid kui sa oled südames õnnetu, siis ei suuda ka kogu maailma rikkus sind õnnelikuks teha.

Ära mossita ja nurise ning ole tänulik kõige selle üle, mis sul on. Mis sellest, et sul ei ole kavaleri või kõrget positsiooni ettevõttes, kus töötad. See ei tähenda, et peaksid leppima vähemaga, vaid seda, et pinguta paremuse suunas, olles samal ajal õnnelik olemasoleva üle. Naudi enda vallalist elu niikaua, kuni sul on võimalust. Tunne rõõmu suhtlemisest ja uute tutvuste loomisest. Sest ükspäev, kui sul on pere, vaatab sulle peeglist vastu meeleheitel koduperenaine, kes tunneb sellest kõigest puudust.

Sa oled rahulolematu enda töökohaga? Kas sa tead, kui paljud annaksid kõik, et sinu asemel olla? Mis sellest, et sa ei saanud sel aastal ametikõrgendust. Vähemalt sul on töökoht! Inimesed on tänamatud olevused, kes oskavad loetleda asjaolusid, mis nende elus on valesti. Proovi elada üks päev nii, et sa oled tänulik kõige hea üle ja sa tunned end kordades õnnelikumana.

Ole positiivne, sest negatiivse mõttemaailmaga ei saa sa kunagi olla õnnelik. «See, millest me mõtleme, selleks me saame,» ütles Buddha. Õpi naerma elu üle ja proovi näha head ka halvas. Kui sa usud, et maailm on kole koht, kus inimesed kasutavad üksteist ära, petavad, valetavad ja ei austa üksteist, siis sa muutud kibestunud inimeseks. Selle asemel proovi uskuda head ja looda kõigest parimat. Ükskõik kui naiivseks nad sind ka ei peaks.

Õnn ei ole preemia, mille Jõuluvana heade saavutuste eest kuuse alla toimetab. See on miski, mis on peidus sinus eneses ja mida varem sa selle üles leiad, seda parem. Mossitamine, nurisemine ja hädaldamine on ajaraiskamine. Keegi ei ole öelnud, et endaga rahu tegemine on lihtne, kuid momendist, mil sa suudad siiralt säravate silmadega ringi kõndida, oled jõudnud paradiisi. Ole õnnelik ja sa näed, kuidas kõik läheb paremaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles