Eestis tuleb kasutusele uudne sapikivide ravimetoodika

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil teevad Tartu Ülikooli kliinikumis jämesoole endoskoopilist uuringut gastroenteroloog Peeter Kõiva ja õde Eevi Kõiv.
Pildil teevad Tartu Ülikooli kliinikumis jämesoole endoskoopilist uuringut gastroenteroloog Peeter Kõiva ja õde Eevi Kõiv. Foto: Sille Annuk / Postimees

Tänavusel gastroenteroloogide erialapäeval tutvustasid Ida-Tallinna keskhaigla gastroenteroloogid kahte uut sapikivide ravimetoodikat Eestis.

«Oleme uut metoodikat juurutanud viimasel poolaastal Ida-Tallinna keskhaiglas,» sõnas gastroenteroloogia keskuse vanemarst Peeter Kõiva ja jätkas: «Selle sisuks on otsene sapiteede endoskoopia ja sapikivide elektrohüdrauliline purustamine.»

Kõiva selgitas, et protseduuri käigus viiakse patsiendile suu kaudu ühissapijuhasse ülipeen gastroskoop, mille abil tehakse sapiteede endoskoopiline uuring. Sapijuhas olevate kivide purustamiseks kasutatakse selle meetodi puhul elektriimpulsi abil tekkivat veejuga.

«Protseduurid on kulgenud edukalt. Loodame, et nii diagnostilise uuringu kui ka uue ravimeetodi kasutuselevõtt parandab märgatavalt sapiteede haiguste käsitlust,» lisas arst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles