Trummar Hele-Riin Uib: kõige raskem on trumme mängida vaikselt

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trummar Hele-Riin Uib.
Trummar Hele-Riin Uib. Foto: Tiia Kõrstini/Õhtuleht

Trummar Hele-Riin Uib alustas trummide mängimist kaheksa-aastaselt. Tänaseks on ta mänginud koos selliste nimedega nagu Blacky, Tanel Padar, 2 Quick Start jpt. Buduaar küsis Hele-Riinilt, kuidas nii väikeses ning armsas tüdrukus saab peituda selline jõud ja energia ning kas ta peab trummide mängimiseks ka eraldi trenni tegema.

Hele-Riini elutempo on metsikult kiire ning uusi projekte tuleb pidevalt peale. «Olen viimastel aastatel mänginud paljudes erinevates projektides ja osalenud mitmete maailmatasemel löökpilliartistide workshop’idel, arendanud oma mänguoskusi ning õppinud palju uut ja huvitavat juurde. Sel sügisel sai hoo sisse uus trummiprojekt DrumAttack. Lühikese aja jooksul oleme vallutanud nii mitmedki klubilavad ja lounge’id. Veebruaris sai meid näha Eesti Laulu konkursil koos Teele/Tuuli ja ULA-ga esinemas. DrumAttacki eripäraks on kindlasti andekad naistrummarid (minu partneriks laval on Laura Välja) ning suurel hulgal erinevaid trumme ja muid eksootilisi löökpille, mis täidavad kogu lava,» tutvustab trummar.

«Rahvas on meid väga hästi vastu võtnud ja meil on selle üle ainult hea meel. Positiivne tagasiside kannustab meid uusi ideid välja mõtlema ning esinemisi korraldama. Samuti on uue hoo sisse saanud Jaapani taikotrummide show Muteki Taiko. Sellest aastast saab mind jälle tihedamini näha ka ansambel 2 Quick Starti ridades,» loetleb Hele-Riin kõikvõimalikke projekte, millega ta seotud on.

Kuidas on aga lood vaba ajaga? «Vaba aega mul muusika tegemise kõrvalt peaaegu ei jäägi. Need harvad hetked kuluvad uute muusikaliste ideede genereerimisele ning pilli harjutamisele. Samuti võtab oma aja laste õpetamine Gustav Adolfi muusikakoolis. Siiski leidub mu kalendris kuupäevi, kus on võimalik pealinnast maale kihutada ning aeg maha võtta. Olen aru saanud, et vaba aega tuleb iseendale lihtsalt võtta,» tunnistab Hele-Riin.

Kui vaadata Hele-Riini trumme mängimas, siis paratamatult tekib küsimus, kust ta sellise energia ja võhma võtab? Kas väsimust ei teki? «Trummide mängimisel omab tähtsat rolli õige tehnika omandamine. Tihti polegi selleks vaja meeletult jõudu. Kõik löögid saab sooritada randmest sõrmedega ning trummipõrget saab osavalt ära kasutada. Nii üllatav kui see ka ei tundu, siis just vaikselt on kõige raskem trumme mängida. Aga Jaapani taikotrummide mänguks on tõesti peale õige mängutehnika vaja ka meeletult jõudu,» tunnistab naine.

«Jaapanis kohapeal õppides sain sellest aru pärast esimesi harjutusi, kus mulle anti kätte labidavarre jämedused trummipulgad ning löögi sooritamiseks tuli kaasata liikumisse kogu käsi. Juba pelgalt käte hoidmine üleval trummi kohal võttis täiesti läbi, rääkimata siis veel löökidest trummi pihta. Ma pole kuskil trennis spetsiaalselt küll käinud, aga jõud on mul tulnud trummide harjutamise käigus,» selgitab Hele-Riin ja lisab, et kindlasti on oma osa trummide transportimisel esinemiskohta ja tagasi. «See võtab ikka kõige rohkem energiat ja jõudu. Trummimäng tundub selle kõrval köömes. Samuti on mul meeletu tahe trumme mängida ning see energia kandub minust ka publikusse ning kui olen saanud omakorda publikult tagasisidet, siis kasvab see omakorda veel suuremaks. Just positiivne tagasiside paneb minu puhul kõik mäed liikuma,» tõdeb trummar.

Mis aga unistustesse puutub, siis unistab Hele-Riin Eestist välja pääsemisest. «Tahaks vahelduseks Eesti lavalaudadele näha ka natuke suuremaid ja võimsamaid lavasid koos rohkemaarvuliste kontserdikülastajatega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles