Sudaani naised ei taha enam paksud olla

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänapäeva Sudaani naised ihkavad olla saledad.
Tänapäeva Sudaani naised ihkavad olla saledad. Foto: SCANPIX

Sajandeid on Sudaanis hinnatud täidlase figuuriga naisi, kuid sarnaselt Euroopa naistele ihkavad nüüd ka konservatiivse Sudaani naised olla saledad.

Mitte kaua aega tagasi ei olnud ebatavaline verinoorte – isegi 11-aastaste – pruutide pulmaeelne nuumamine osalt selleks, et nad näeksid vanemad välja, kuid peamiselt seetõttu, et paksus oli rikkuse ja staatuse sümbol. BBC World kirjutab, et mõnedes Sudaani piirkondades tegi isa kihlunud tüdruku voodi keskele augu ning tüdruk pidi umbes aasta otsa oma voodil istuma, samal ajal kui talle rasvaseid toite ja jooke sisse söödeti. Kui tüdruk oli piisavalt suur, et auku täita, oli ta abiellumiseks valmis. Loomulikult oli sellisel nuumamisel ka majanduslik põhjus – suurem pruut tähendas suuremat kogust kulda tema perele.

Pärast nuumamist istus tulevane pruut 40 päeva jooksul kaks korda päevas suitsuvannis, mis kujutas endast põlevat lõhnastatud akaatsiapuud. Selle perioodi jooksul ei tohtinud pruut end pesta, nii et ta kehale kogunes aromaatsete õlide kiht. 40-ndal päeval kooriti see paks kiht pruudi kehalt maha, volditi kokku ning saadeti peigmehe perekonnale. Peigmehe perekond kaalus seda kihti ning vastavalt selle kaalule saatis pruudi perekonnale sama palju kulda. Nii et mida suurem oli pruudi keha pind, seda rohkem kulda ta perekond sai.

Kuid tänapäeva noore Sudaani naised võitlevad selle paksust armastava traditsiooni vastu ning soovivad olla saledad. Inspireeritud saledatest staaridest nagu Rihanna ja Beyonce, kes viimasel ajal ka Sudaani naisteajakirjade kaasi ehivad, soovivad Sudaani naised olla peenikesed.

Ainult naistele mõeldud jõusaalid on kiiresti levimas üle kogu riigi ning meelitavad tuhandeid naisi kaalu kaotama ning oma füüsilist vormi parandama – midagi, mis oleks veel mõned aastad tagasi tundunud mõeldamatuna.

Kuid Sudaani naised ei soovi saledad olla mitte üksnes oma välimuse pärast, vaid ka sellepärast, et ülekaalulisus ja sellest tingitud haigused on Sudaanis väga suureks ja kasvavaks probleemiks.

Jõusaali treener Amal Ahmed sõnab: «Sudaanis ei taheta enam paksud olla. Sudaani naised tahavad olla samasugused nagu naised mujal. Lisaks kardavad nad ka haigusi nagu artroos ning samuti seljavalusid.»

Tänu Sudaani naiste üldisele soovile olla kõhnemad, on paljude naiste seas vastupidiselt kunagisele traditsioonile eriliselt tähtis just oma pulmapäevaks kaalu kaotada. Ka üha rohkemad Sudaani mehed soovivad endale tänapäeval just saledaid pruute.

Soov kõhnuda ei pruugi aga meeltmööda olla vanema generatsiooni esindajatele. Üliõpilane Hanaa Mubarak ütleb, et kuigi tema soovib olla kõhnem, saboteerib tema ema ta soovi sellega, et valmistab talle kodus vaid kalori- ja rasvarikkaid traditsioonilisi Sudaani toite ning korrutab talle, et ta peaks juurde võtma. Vastupidiselt ema soovile, tahaks Hanaa olla aga peenem kui ta praegu on.

Sudaani naiste seas on populaarseks saanud lausa uus sõna «style» (stiil), mis tähendab ühtlasi nii saledat kui ka ilusat naist – sellist naist, kelle moodi tänapäeva Sudaani noored naised olla soovivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles