Lapsesuu: lõbusad ütlemised, vol 5

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix.

Seoses emadepäevaga kutsusime lugejaid üles saatma meile naljakaid lauseid, mida nad oma laste suust on kuulnud. Kirju tuli niivõrd palju, et avaldame parimad neist mitmes osas. Siin on järjekordne ports lõbusaid ütlemisi pisikestelt sõnaseppadelt.

Kahene Rednar istub hommikul diivanil ja vaatab nukralt, kuidas ema ennast tööle sätib. Küsib siis: «Emme, kas tööl on vahva käia? Vastan, et ikka on vahva. Tööl on ju tore.

Mõtleb siis väikemees hetke ja teatab: «Emme, sa oled ikka päris loll».

*

Ühel nädalavahetusel, oma vanema õe juures, protesteeris kolmene Rednar, et õde multikad kinni pani: «Miks sa teleka kinni panid?» Õde: «Seda ei vaadanud ju keegi.»

Hiljem, kui õde kustutas tühjas toas tule, kisas poiss taas: «Miks sa tule ära kustutad?»

Õde: «Sellepärast, et seal pole praegu kedagi.»

Hommikul, kui õde unisena elutuppa jõudis, keris Rednar põrandalt suurt vaipa kokku.

Õde: «Mis sina siin nüüd teed?»

Rednar tähtsalt: «Aga selle peal ei kõnni praegu mitte keegi.»

*

Vahel, kui emal on kiire, tuleb Rednar õega lasteaiast koju. Varakevadel on meie maja ees alati suur ja sügav lomp. Eelmisel päeval koju tulles seletasin väikemehele, et sinna ei tohi minna, sest vesi tuleb üle kummiku.

Õega koju sammudes kasutas mehehakatis aga juhust, kui õde vastas telefonile ja kaotas hetkeks tähelepanu. Poiss tormas jalgu trampides otse vette. Kui õde seda märkas ja kisama kukkus, jäi Rednar keset lompi läbimärja ja tilkuvana seisma ning noomis elutargalt: «Helika, sa pead õppima ennast valitsema!»

*

Nüüd on nelja-aastasel Rednaril üks suur mure. Vaatasime koos uudiseid ja äkki ta ohkas: «Küll on kahju, et ma omale ise pojakesi sünnitada ei saa. Need naised ei tea ju, milliseid ma tahan.»

***

Kõndisime ühel õhtul 3-aastase tütrega lasteaiast kodu poole. Tütar ütles: «Emme, Patrik tahab minuga koguaeg abielluda.»  Küsisin tütrelt, kas tema tahab Patrikuga abielluda. «Ei taha. Mina tahan hoopis suureks saada ja kooli minna.»

***

Issi näeb vaeva ja joonistab 3-aastasele pojale pikkade kõrvadega jänest. Kui jänes valmis, küsib: «Rünno, mis või kes see on?» Rünno: «Eeem... ilutulestik?»

*

Rünno: «Emme, kas sa tead, kust ma sellise ägeda õe sain?»
Emme: «Nooh, kust said?»
Rünno: «Issi Selverist odavalt ostis!»

*

«Kui õde naerab, siis Rünno ka naerab ja siis on kõik lapsed õnnelikud ja siis emme ka naerab ja emme on ka õnnelik!»

*

Issi: «Rünno, ära viska käbi maha, käbi saab haiget!»
Rünno: «No mis siis?! Tal pole isegi suud, et jonnida!»

*

Rünno: «Emme, mis sõrmus see on?»
«Abielusõrmus.»
Rünno: «Miks?»
Emme: «No kui mees ja naine abielluvad, siis pannakse sõrme abielusõrmused.»
Rünno: «Ja nad ühendavad karjad, jah?»

***

4-aastane William küsib 9-aastaselt Eleonorilt: «Kas elus on midagi nähtamatut?»

«Ikka vist on... Näiteks õhk, armastus.»

William pani pea tööle ja lisas: «Peer on ka ju nähtamatu. Või oleks viisakam öelda puuks?»

*

Williami joonistamise juhtnöörid Eleonorile: «Kui sa midagi joonistad, siis pead sa selle ka ära värvima, sest elus ei ole ükski asi läbipaistev.»

*

Eleonor: «Milline tselluliit välja näeb?»

William: «Mina tean. See on selline, et keegi on su keha peale pannud selle… Selle... pirni. Jah, just pirni.»

*

On uneaeg. Mina: «William, kas sa tead, et kõik suured lapsed magavad üksinda oma voodis?»

William: «Jaa, aga siis on meie peres ainuke suur laps Eleonor, sest teie issiga magate koos nagu tited.»

*

Isa küsib Williamilt, kas tal on häid ideid, kuidas raha saada. William arvab, et peaksime endale rahategija võtma.

*

William istub turvatoolis, soovib oma trakse lõdvemaks saada ning hüüab: «Tehke mind lõdevamaks, tehke mind lõdevamaks, palun.»

***

Kertu räägib emale saunas, et tema vanem õde olevat lubanud jalgadelt ja kätelt karvad ära ajada. «On ju ema, siis ta pole enam imetaja, sest imetaja keha katavad karvad,» arvab Kertu. «Siis ta on mingi uss või sisalik, neil pole karvu.»

***

Ühel õhtul magama minnes oli kuulda naabrite juurest kõva lärmi ja lapse nuttu. 3-aastane Kristjan küsis, kes nutab. Ma ütlesin, et naabrilaps. Siis oli kuulda kõvemat naisehäält ja ma tõstsin korra pea padjalt. Kristjan vajutas mu pea padjale tagasi ja ütles: «Maga, emme, neil omad mängud.»

*

Kristjani vanavanema suri ja tekkis arutelu, et kui keegi on vana, siis ta sureb ära. Sealt edasi tuli juttu Kristjani vanaemast, et kas tema on vana. Kristjan vaatas ja ütles: «Tema ei ole vana, tema on uus.»

*

Kui Kristjan oli 2-aastane, meeldis talle väga Entel-Tenteli plaat, seda kuulasime alati autoga sõites. Ühel päeval küpsetasime ahjus kala, mille peal oli till. Kristjan ütles: «Ma ei saa seda kala süüa, sellel on trika-trei peal.» Siiani on kõik maitseroheline uue ühise nimega «trika-trei».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles