Lihtsad nipid kergendavad aknapesuvaeva

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kyyrixi töödejuhataja Svetlana Mägimetsa sõnul on tõmmitsaga kõige mugavam vett eemaldada horisontaalselt.
Kyyrixi töödejuhataja Svetlana Mägimetsa sõnul on tõmmitsaga kõige mugavam vett eemaldada horisontaalselt. Foto: Kristjan Teedema

Käes on kevadise suurpuhastuse aeg ning paljudes majapidamistes tuleb ette võtta ka aknapesu. Kuidas seda teha nii, et aken ei jääks pärast pesemist veel laigulisem ja inetum kui enne vaevarikast ettevõtmist?

Tartu puhastusfirma Kyyrix töödejuhataja Svetlana Mägimets kinnitab, et aknapesu ei olegi tegelikult suur töö ja vaev, kui võtta kasutusele õiged töövahendid ja nipid.

«Tavaliselt kiputakse puhastusainega liialdama, seda pritsitakse aknale ja aetakse siis paberiga laiali. Aine ladestub aknale ja aken hakkab päiksega värviliselt virvendama,» räägib Mägimets, kelle sõnul võib spetsiaalsed aknapesuvedelikud tegelikult kõik poodi jätta. «Puhas vesi tuleb ju kraanist, tilk nõudepesuvahendit sisse ja ongi kõik. Aknal on aluseline mustus, mille nõudepesuvahend ilusti eemaldab,» lubab spetsialist. Mida vähem pesuainet aknale jääb, seda vähem hakkab sinna mustus hiljem külge.

Lisaks nõudepesuvahendile võiks pesijal olla veel üks suuremat sorti švamm, millel üks pool on karedam (juhul kui läheb küürimiseks). Veel parem, kui tegemist oleks spetsiaalse mikrokiud aknapesumopiga. «Seda võite julgesti kasutada kümme aastat vähemalt,» ütleb Mägimets.

Akna kuivatamiseks läheb vaja tõmmitsat ning käepärast võiks olla ka kuiv ja puhas lapp, millega on hea üksikuid jutte hiljem eemaldada. Mägimetsal on selleks spetsiaalne mikrokiud klaasilapp, aga sobib ka näiteks froteerätik või muu puhas riidetükk.

«Tõmmits võiks küll igas kodus olla, sellega saab näiteks ka vannitoa seinad puhtaks. Teisi vahendeid saab asendada,» räägib Mägimets ja asub puhastama räpast korteriakent, mis pole märga lappi näinud juba mõned head aastad.

Selleks täidab ta kolmeliitrise ämbri külma veega. «Üldjuhul me peseme ikka sooja veega, aga täna paistab päike täpselt aknale, mistõttu on vaja külma vett, et aken ei kuivaks nii kiiresti. Muidu ma ei jõua musta vett piisavalt kiiresti aknalt ära tõmmata,» selgitab Mägimets. Veeämbrisse lisab ta vaid ühe tilga nõudepesuvahendit. Aknalaua katab Mägimets rätikuga, kuna must aken tuleb mopiga esialgu kaltsmärjaks teha. «Mustus tuleb lahti leotada!» rõhutab ta.

Seejärel tuleb üleliigne vesi tõmmitsaga aknalt eemaldada. Seejuures on parem aknalt vett horisontaalselt ära tõmmata – see on mugavam, kuna ei pea niipalju kükitama ja ka triipe jääb vähem. Pisikesed randid eemaldab ta hiljem klaasilapiga.

«Võib ka ajalehega, aga paber on ju kallis. Kuivatate veidi ja viskate minema. Professionaalses koristuses läheb väga vähe ainet, ka lapid on korduvkasutuses ja lähevad hiljem pessu,» selgitab spetsialist.

Kui aken on väga must, tuleb kogu protseduur veel kord läbi teha. «Kui aknaid pesta kaks korda aastas – kevadel ja septembris –, siis tegelikult aknad ei lähe nii mustaks, et neid peaks lausa küürima,» lubab Mägimets.


Aknapesu hind

•    Kyyrix, Tartu – sõltuvalt aknast ja selle paiknemisest 10–20 eurot (kui aken on kõrgel, tuleb tellida tõstuk).

•    Aknapesu OÜ, Tallinn – 50 eurot miinimumtasu (selle eest saab pestud umbes kolm-neli paneelmaja korteri akent).

•    Purpur OÜ, Tallinn – 50 eurot miinimumtasu + käibemaks (hind sõltub akendest).

•    FiliClean OÜ, Tallinn – 65 eurot miinimumtasu (selle eest saab pestud näiteks uues majas kaheksa akent).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles