Mis on pika suhte kõige olulisem komponent?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mis garanteerib pika ja püsiva suhte? Paljud inimesed ütleks, et oluline on armastus. Aga kui su armastus ei vii sind kompromissideni, võib mõlema partneri jaoks olla keeruline suhtele 100 protsenti pühenduda.

Teatud tasandil vihkame kõik kompromisse - kui läheme kompromissile, siis ei pruugi me saada seda, mida tahame. Veelgi enam, tulemus võib hoopis vastupidine olla sellele, mida soovime. Kuid selles kompromissid seisnevadki ja need on olulised, kui tahad, et su suhe püsiks kaua, kirjutab GalTime.

«Minust» saab «meie»

Kompromissid loovad «meie» suhtumise: tunde, et mõlemad partnerid on selles asjas koos. Paarid, kellel on selline «meie» tunne, kasutavad rohkem mõlemale partnerile viitavaid asesõnu kui lihtsalt «mina», «minu» või «mulle».

«Meie» tunne ja «meile» viitavate sõnade kuulmine süvendab seda tunnet veelgi ja peagi märkame, et meie mõtlemine on muutunud, tunneme end rohkem suhte osana. Mida rohkem me sellise mõtlemise omaks võtame, seda tõenäolisemalt otsime lahendusi ja võimalusi, mis mõlemale partnerile sobivad.

Kompromisside takistused

Meie tahtmine kompromissile minna on sügavalt mõjutatud sellest, kuidas me näeme õiglust. Kui meile tundub, et tegemist on ülekohtuga, muutume jäärapäisemaks. Kuid on olulisem mõista, et kompromissile mineku puhul tekib tasakaal vaid pikas perspektiivis.

Kui keskendud vaid ühele vaidlusele, siis võib tunduda, et ühele partnerile tehakse liiga. Õnneks on tulemusest olulisem see, et mõlemad partnerid võtaks läbirääkimistest osa. Sellisel juhul võib isegi ebaõiglane tulemus tunduda õiglasena.

Lisaks, pidevad võrdlused võivad moonutada seda, kuidas sa oma suhet näed. On tavaline, et inimesed võrdlevad oma panuseid suhtesse. Lisaks on tüüpiline, et võrreldakse oma suhet kellegi teise suhtega. See on ohtlik mäng. Keskendu oma suhtele ja ära tee ennatlikke järeldusi. Oleme kõik erinevad isiksused ja meie suhted peegeldavad seda.

Kuidas luua «meie» tunnet?

Sügav suhe ei kujune tavaliselt omasoodu - on liiga lihtne võtta oma partnerit iseenesestmõistetavana või eeldada, et partner teeb sinu nimel kompromissi. Kuid ometi on olemas võimalusi, kuidas teadlikult «meie» tunnet luua.

Sea suhe esikohale. Sageli keskendume liialt sellele, mida tahame, et unustame ära selle, mis oleks suhte jaoks parim. Mõista, et see, mis on parim suhte jaoks võib erineda sellest, miks oleks parim partneritele eraldi. Teisisõnu - ära ole isekas.

Ära pea arvet. Arve pidamine selle üle, kes kui palju vaidlusi on «võitnud», on iseloomulik lühiajalistele ja ebaolulistele suhetele, kuid kindlasti mitte pika ja kestva suhte osa.

Võta omaks võit-võit suhtumine. Andmine ja võtmine on seotud läbirääkimistega, kuid mitte selliste läbirääkimistega, mida pead oma automüüjaga. Läbirääkimised suhtes peaksid keskenduma sellele, et leida lahendusi, mis sobivad mõlemale partnerile. Ükski vastuvõetud otsus ei tohiks kummalgi osapoolel tekitada salajast vastumeelsust.

Võta arvesse oma partneri seisukohti. Uuringud on näidanud, et mõlemad partnerid on õnnelikumad, kui arvesse on võetud mõlema partneri seisukohti ja võimalikke põhjuseid nende taga. Ole ettevaatlik ja ära langeta otsuseid vastavalt sellele, mida sa arvad, et su partner tahaks. Selle asemel kuula hoolikalt ja võta arvesse, mis partner sulle räägib.

Keskendu tunnetele, mitte sõnadele. Aktsepteeri, et mõnikord ei saa me selgelt väljendada seda, miks me tahame seda, mida tahame. Keskendume tihti põhjendustele, kuid käitumist juhivad tunded, mida on raske sõnadesse panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles