Vaata, kui ebatervislikud on telekokkade retseptid

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuulus Briti telekokk Jamie Oliver.
Kuulus Briti telekokk Jamie Oliver. Foto: AP / Scanpix

Väljaanne The Telegraph avaldas nelja maailmakuulsa telekoka kõige ebatervislikumad toiduretseptid, mis sisaldavad liigselt suhkrut, soola ja rasva ning on liiga kaloririkkad.

Järgnevalt on välja toodud nelja telekoka kõige ebatervislikumad toidud. Retsepte kommenteerib kümneaastase staažiga Briti toitumisspetsialist Claire Baseley:

1. Lorraine Pascale mascarpone-gnocchid basiilikupestoga

Pascale retsepte hindas Briti meditsiiniajakiri mullu kõige kaloririkkamaks. Samuti olid tema toidud suure soola- ja rasvasisaldusega.

Kaloreid ühes portsjonis: 1159 kcal

Suhkrut: 7 g

Rasvu: 88 g

Küllastunud rasvu: 42 g

Soola: 1,2 g

Baseley: «Toiduportsjon ületab poolt päevast lubatud kalorikogust. Kahekordselt ületavad päevalimiidi küllastunud rasvad ja üle piiri on ka tavaline rasvasisaldus. Välja tuleks einest jätta mascarpone – see alandab kohe rasva- ja kalorisisaldust.»

2. Jamie Oliveri einesai lihapallide ja marineeritud kapsaga

USA teadlased nimetasid selle roa «südameatakiks», kui retsept Jamie Oliveri 30-minuti einete raamatus avaldati. Väidetavalt sisaldab võileib kaks korda rohkem kaloreid kui McDonaldsi Big Mac.

Kaloreid ühes portsjonis: 967 kcal

Suhkrut: 9 g

Rasvu: 49 g

Küllastunud rasvu: 15 g

Soola: 5 g

Baseley: «See portsjon sisaldab 70 protsenti päevasest kalorivajadusest, küllastunud rasva päevasest soovitatud kogusest kolmveerandi ja peaaegu kogu soola päevanormi. Loobu selle toidu juures loomalihast ja ära kasuta suitsupeekonit, vähenda juustukogust.»

3. Nigella Lawsoni šokolaadi-sarapuupähkli juustukook

Kaloreid ühes portsjonis: 874 kcal

Suhkrut: 42 g

Rasvu: 68 g

Küllastunud rasvu: 31 g

Soola: 1,3 g

Baseley: «Portsjon sisaldab peaaegu pool päevasest suhkrunormist, kogu päevase rasvakoguse ja ületab poole võtta küllastunud rasva limiiti. Pole just väga palju võimalusi selle toidu tervislikumaks tegemiseks. Vähenda lihtsalt portsjoni suurust.»

4. Gordon Ramsay karjuse pirukas pannil röstitud porganditega

Kaloreid ühes portsjonis: 842 kcal

Suhkrut: 15 g

Rasvu: 52 g

Küllastunud rasvu: 22 g

Soola: 2 g

Baseley: «See portsjon sisaldab kõvasti rohkem küllastunud rasvu kui päevas oleks mõistlik tarbida ja ligi kolmveerandit rasvalimiidist. Kasuta selle einena hoopis Parmesani juustu ja ära pane soola köögiviljadele.»

Möödunud aasta lõpus British Medical Journalis avaldatud uuringus võrdlesid teadlased nelja kuulsa telekoka (Jamie Oliver, Lorraine Pascale, Nigella Lawson ja Hugh Fearnley-Whittingstall) roogasid toidupoe valmistoiduga. Võrdluse aluseks oli Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) juhend.

Uuringust selgus, et prominentsete telekokkade retseptid on vähem tervislikud kui toidupoodide valmistoidud. Telekokkade raamatutest pärit retseptides on rohkem kaloreid, rasvu, küllastamata rasvhappeid ja suhkrut, kuid vähem soola.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles