Imiku südame löögisagedus aeglustub, kui ta sülle võtta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ema lapsega.
Ema lapsega. Foto: SCANPIX

Värsked emad õpivad kärmesti ära, et beebi rahuneb peagi, kui ta sülle võtta ja teda vaikselt kiigutada. Nüüd ütlevad uurijad, et see rahunemine on tegelikult koordineeritud reaktsioonide kogum, mis sõltub närvi-, motoor- ja kardiovaskulaarsüsteemist.

Jaapani neurobioloog Kumi O. Kuroda juhtis uurimisrühma, mis mõõtis elektrokardiogrammi (EKG) abil imikute ja hiirte südame löögisagedust, et jälgida selle muutusi kui neid sülle võeti. Nende südame löögisagedus aeglustus peaaegu koheselt, vahendab NY Times.

«Täiskasvanutel on väga raske nii kiiresti rahuneda,» ütles doktor Kuroda. «Ma arvan, et see on spetsiifiline vaid imikute füsioloogiale.» Hiirepoegadel kulus rahunemiseks vaid sekund. Imikutel kulus selleks umbes kolm sekundit.

Teadlased töötasid alla 6-kuuste imikutega. Kõige tugevamini oli reaktsioon näha alla kolmekuustel beebidel. Nii hiirepojad kui inimlapsed ei liigutanud end enam pärast süllevõtmist. Sama reaktsiooni on nähtud paljudel teistel imetajatel.

«Lõvid kannavad mõnikord oma kutsikaid lõugade vahel ja on teada, et pojad on siis väga rahulikud ja nende keha on lõdvestunud, silmad kinni,» sõnas Kuroda. «Aga keegi ei mõõtnud varem imiku reaktsiooni.»

Doktor lisas, et see rahunemine ei pruugi järgneda vaid siis, kui ema lapse sülle võtab. «Me tegime ka eeluuringuid isade ja vanaemadega,» ütles ta. «Põhimõtteliselt võib neil lastele olla sama mõju.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles