WHO: uus linnugripp on üks surmavamaid viiruseid

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue linnugripi esimene ohver oli väidetavalt seitsmeaastane tüdruk (pildil).
Uue linnugripi esimene ohver oli väidetavalt seitsmeaastane tüdruk (pildil). Foto: AFP / Scanpix

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) teatas täna, et uus linnugripi tüvega viirus, mis on Hiinas tapnud juba 22 inimest, on üks kõige surmavamaid omalaadseid.

WHO sõnul kandub uus viirus inimestele kergemini edasi kui 2003. aastast alates sadu inimesi tapnud linnugripp, kirjutab Reuters.

H7N9 tüvega linnugripp on Hiinas nakatanud juba 108 inimest. Täna teatas Taiwan esimesest H7N9 linnugripi juhtumist väljaspool Mandri-Hiinat. Esimene nakatanu avastati märtsis.

Kuigi ei ole siiani selge, kuidas inimesed täpselt nakatuvad, ütlevad eksperdid, et nad ei näe piisavaid tõendeid kõige murettekitavast stsenaariumist, et uus linnugripp inimeselt inimesele edasi liigub.

Rahvusvaheline teadlaste meeskond eesotsas WHO ja Hiina valitsusega viisid Hiinas läbi viiepäevase uurimise, kuid nentisid, et nad ei ole jõudnud lähemale tegemaks kindlaks, kas viirus võib muutuda inimeste vahel ülekantavaks.

«Olukord on endiselt keeruline ja raske ning muutub,» kommenteeris WHO tervisekaitse peadirektori assistent Keiji Fukuda. «Kui me vaatame gripiviiruseid, on see erakordselt ohtlik viirus inimeste jaoks.»

Teine linnugripp tüvega H5N1 on Hiinas alates 2003. aastast kuni tänaseni tapnud 30 inimest ja kuigi H7N9 tüvel on seni olnud madalam suremuse näitaja, arvab Fukuda, et tegemist on siiski ühe kõige surmavama viirusega, mida seni nähtud on.

Teadlased, kes on analüüsinud kolme H7N9 ohvri andmeid, ütlevad, et tüvi on n-ö hübriid või segu kolmest gripitüvest, mida leidub lindudel Aasias. Viimane seagripi H1N1 pandeemia oli aastatel 2009-2010. Ka see viirus oli hübriid linnugripist ja imetajalt imetajale edasi kanduvast gripist. Puhta linnugripi tüvega viirused, nagu uus H7N9 ja H5N1, on inimestele tavaliselt surmavamad.

Ekspertide hinnangul on tõenäoline, et tuleb veelgi rohkem H7N9 nakatunuid seni, kuni ei ole kindlaks tehtud nakkusallikat. Kuigi arvatakse, et inimesed on haiguse saanud kodulindudelt, siis pooled patsientidest ei omanud kodulindudega mingit kokkupuudet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles