Liigesepõletik võib lapsel avalduda ka nohu ajal

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chris Pruunsild
Chris Pruunsild Foto: SCANPIX

Kui külmetushaigust põdev laps ühel päeval näiteks käia ei saa, sest jalg on valus, võib tegu olla reaktiivse artriidiga.

«Liigesed haigestuvad sageli ajalises seoses mõne ägeda infektsioonhaigusega,» selgitas Tallinna lastehaigla reumatoloog Karin Uibo. Ta selgitas, et nohu-köha, kurguhaiguse või kõhulahtisusega seoses tekkivad liigeshaigused alluvad lastel tavaliselt hästi ravile.

Ka Tartu Ülikooli kliinikumi lastereumatoloog Chris Pruunsild  kinnitas, et selliseid juhtumeid, kus liigesehaigus ei osutu juveniilseks artriidiks, esineb, kuid vähe. «Ega ma täpset arvestust ei ole pidanud, aga ma arvan, et kümnest lapsest paaril ei kujune välja juveniilset artriiti,» rääkis doktor Pruunsild. Milline artriit lapsel oli, selgub Pruunsilla sõnul pärast esmast ibuprofeeni või diklofenakiga tehtud ravikuuri. «Kui esmane ravikuur läbi saab ja tekivad uued kaebused, siis on enamasti tegu juveniilse artriidiga,» rääkis arst.

Ta toonitas, et kindlasti tuleks pärast esimest ja edukat ravikuuri lasta reumatoloogil laps üle vaadata ning vajadusel teha ka liigestele ultraheli. «Neid on küll, kes käivad kontrollis ära ja rohkem ühendust ei võta, aga kroonilist artriiti esineb siiski rohkem,» tõdes arst.

Juveniilse artriidi sümptomid

•    Välise põhjuseta kehatemperatuuri tõus, mitmesugused nahalööbed, valu, liigesed võivad ilma põhjuseta paiste minna, liikuvuse piiratus, hommikune kangus, mis pärast liigutamist kaob, laps ei toetu jalale, lapse kõnnak või käeline tegevus võib muutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles