Mida teha põleva poti või panniga?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlev pott pliidi peal. Foto on illustreeriv.
Põlev pott pliidi peal. Foto on illustreeriv. Foto: Panther Media / Scanpix

Ajakirjanik Daryl Nelson jagab väljaandes Consumer Affairs nõuandeid, mida teha siis, kui õline pott või pann on põlema süttinud.

Nelson kirjutab, et kõik tulekahjud on erineva loomuga, mistõttu tuleks rohkem tähelepanu pöörata sellele, kuidas ja millest leegid alguse said, et osata ka tuld kuidagi kustutada. Inimesed kipuvad aga selle lihtsa tõe hädaolukorras unustama.

Kui tegemist on toiduõlist või -rasvast tingitud tulega, on ilmselt esimene vajalik teadmine see, et mitte kunagi ei tohi taolises olukorras pannile vett kallata. Vee lisamine ainult võimendab pannil või ka potis tekkinud tuld.

Nelson toonitab, et tuleohutuse ekspertide hinnangul on kõige suurem viga oma põlev pott või pann kraanikaussi visata või sellele vett peale piserdada. Isegi veepõhise lahusega tulekustuti võib leegile võimu juurde anda.

Samuti ei tohiks panni kätte võtta, et seda minema viia – risk tervisekahjustustele on liiga suur. Teinekord haarab inimene esimese ehmatuse peale käterätiku, mis on sisuliselt sama halb idee kui põlevale pannile vee peale loopimine.

Õlist tingitud tulekahju kustutamiseks on alati kõige parem ja efektiivsem kasutada keemilist tulekustutit, õpetab Nelson. Seetõttu on oluline planeerida, et vajalik keemiline tulekustuti kohe käepärast võtta oleks. Väikese leegi kustutamiseks piisab sellest, et potile või pannile kaas peale panna ja pliit välja lülitada. Seejärel peab pann seisma vähemalt 20-30 minutit, et leegid lõplikult sumbuksid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles