Vaimsete häirete käsiraamat võib põhjustada ülediagnoosimist

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine psühhiaatri vastuvõtul.
Naine psühhiaatri vastuvõtul. Foto: Panther Media / Scanpix

Saksamaa psühhiaatrid hoiatavad, et maikuus USAs avaldatav käsiraamat vaimsete häirete diagnoosimiseks (DSM) võib tekitada nn ülediagnoosimise, mis omakorda võib põhjustada «meditsiinilise ühiskonna» probleeme.

Vaimsete häirete diagnostiline ja statistiline käsiraamat klassifitseerib haigusi ning seda kasutavad patsientide diagnoosimiseks ja ravi määramiseks professionaalsed meedikud. Koos käsiraamatuga «Rahvusvaheline haiguste klassifikatsioon ja seotud terviseprobleemid» (IDC) kasutavad DSMi ametlikult paljud arstid üle maailma, kirjutab The Local.

Meditsiiniteadlaste rühm, kuhu kuuluvad ka Saksa arstid, valmistab avaldamiseks käsiraamatu parandatud ja täiendatud versiooni (DSM V), milles on nimetatud mitmeid nn uusi haigusi, mis näiteks laste käitumishäireid ja vanemaealiste mäluhäireid kategoriseerivad.  

Saksamaa psühhiaatrid debateerivad selle üle, kas käsiraamatus peaks diagnooside arvu suurendama. Neuroloogide ja psühhiaatrite hinnangul pole käsiraamatus mõistlik loetleda neid kergemaid diagnoose, mille vastu mingit ravi veel pole.

Saksa psühhiaatrite, psühhoterapeutide ja neuroloogide selts DGPPN hoiatab, et seesugune diagnooside kasvatamine võib põhjustada «meditsiinilise ühiskonna» probleeme, samuti tõsiste diagnooside tähelepanuta jätmise ja raskendatud avastamise. Siiski leidsid nad, et DSM V sisaldab teatud uuendusi, mida kindlasti ei tohiks tagasi lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles