Probleem Rootsis: talendiotsijad käivad anoreksiakliiniku juures modelle otsimas

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moelavad propageerivad söömishäireid?
Moelavad propageerivad söömishäireid? Foto: Reuters / Scanpix

Rootsi arstid avastasid, et talendiotsijad on käinud Stockholmi toitumishäirete kliiniku juures otsimas naisi, keda modelliks palgata.

«Kui need süüdistused vastavad tõele, on see põlastusväärne. Väga inetu käitumine,» ütles Rootsi anoreksia ja buliimia ühingu (Svenska Anorexi/Bulimi Sällskapet, SABS) juht psühholoog Andreas Birgegård ajalehele The Local. «Inimesele, kelle haigus keerleb kehakaalu ja välimuse ümber, on see katastroofiline, kui neid kaasatakse ärisse, kus keskendutakse just nendele asjadele.»

Patsientidelt hakkas laekuma teateid, et Rootsi suurima toitumishäirete kliiniku ees on kohatud agente, kes üritavad värvata uusi modelle.

«Me arvame, et see on vastuvõetamatu. Inimesed on seisnud meie kliiniku ees ja üritanud meie tüdrukute tähelepanu võita, sest nad teavad, et nad on väga kõhnad,» ütles kliiniku peaarst Anna-Maria af Sandeberg. «See on väär, kui tüdrukuid kasutatakse ära nende toitumishäirete tõttu.»

Viimane intsident võttis aset aasta tagasi, kui kliinik pidi muutma patsientide jalutuskäikude korda. Üks patsient, kelle poole värbajad pöördusid, oli sel hetkel nii haige, et vajas liikumiseks ratastooli. Siiani pole teada, millised agentuurid juhtumite taga seisavad ja kas neid on rohkem kui üks.

Kord teatati juhtumist, mil ühe Rootsi suurima modelliagentuuri agent pöördus 14-aastase tüdruku poole ja andis talle oma visiitkaardi. Tüdruku ema ja raviarst võtsid hiljem agendiga ühendust ja selgitasid, et laps põeb rasket haigust.

«Ma olin väga ärritunud, sest see tüdruk oli nii kõhn,» kommenteeris tema arst Chistina Lillman-Ringborg. «Nad väitsid, et pöörduvad tervete, normaalsete ja saledate noorte inimeste poole ja ei julgusta kunagi kedagi kaalu langetama. Niimoodi nad kaitsesid ennast.»

Mitmed tüdrukud, keda agendid möödunud aastal palgata soovisid, olid teismelised. Patsientide seas on ka neid, kelle kehamassiindeks on kõigest 14. Tervislikuks kehamassiindeksiks peetakse 18.5 ja 24.9 vahemikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles