Spetsiaalses nõus saab korraga idandada erinevaid seemneid

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spetsiaalse idandamisnõu eelis teiste idandamismeetodite ees on kasutusmugavus.
Spetsiaalse idandamisnõu eelis teiste idandamismeetodite ees on kasutusmugavus. Foto: Mihkel Maripuu

Aianduspoodides müüdavas spetsiaalses kolmekorruselises idandamisnõus saab korraga idandada mitmesuguseid seemneid ning seda kasutades tuleb näha ka märksa vähem vaeva kui tavalise klaaspurgiga mässates.

Seemneid võib küll idandada mitut moodi – nii mullas, niiskel riidel kui ka klaasipurgis –, ent aianduskeskuse Hortes tootejuhi Lea Mässi sõnul on spetsiaalseid idandamisnõusid hoopis kergem kasutada.

Idandamisel tuleb seemneid kuni kolm korda päevas värske veega loputada ja seda on idandamisnõudes väga lihtne teha. Lisaks tagab spetsiaalne nõu idanditele hea niiske mikrokliima. Nõu ehitus on selline, et iga seemnealust niisutatakse automaatselt ja järgemööda.

«Valgus turgutab neid läbi akrüülklaasi, nõus on piisav õhuringlus ja läbipaistva klaasi tõttu saab toredasti ka idandite kasvu jälgida,» rääkis Mäss.

Klaas ei lase toitainetel kaduma minna, mistõttu säilivad idudes olevad vitamiinid paremini. Vesi ülemisel kasvulaval kastab alumisi, voolab allapoole ja koguneb alumisse kaussi. Ühel ajal on võimalik nõus kasvatada kolme tüüpi idusid.

Mässi sõnul saab idandamisnõus idandada ükskõik mida. «Peab aga valima spetsiaalsed seemned, mis on ka tavapärasest kallimad. Idandamiseks mõeldud seemned on mõeldud kohe söömiseks, neisse ei ole lisatud väetist ja need on mürgivabad,» rääkis ta.

Müügil on ka spetsiaalseid seemnesegusid, mille maitse on tavasegust vürtsikam. «Idandamise puhul ongi just see hea, et paks lihakas idujuur ja idu on hästi värsked ning nahka saab pista kogu taimealge,» ütles Mäss.

«Inimesed eelistavad üldiselt mugavamat varianti, mispärast on ka idandamisnõud järjest populaarsust kogunud, eriti kevadtalvisel perioodil, kui vajadus vitamiinide ja mineraalide järele on tavapärasest suurem,» tõdes Mäss.

Sõltuvalt seemnetest, toatemperatuurist ja valgustugevusest on võimalik idusid korjata 3–12 päeva vahemikus. Värsked idandid on iga päev kohe võtta, kui eri aegadel idanema pandud seemned kasvavad mitmel korrusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles