India leiutis: elektrilööki andev kombinee

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India leiutis: elektrilööki andev negližee
India leiutis: elektrilööki andev negližee Foto: Wikipedia.org

India üliõpilased leiutasid kombinee, mis annab vägistajale elektrilöögi.

Vägistamist takistav rõivaese kannab nimetust Society Harvesting Harness ehk SHE, edastab iltalehti.fi.

Kolm India üliõpilast said selle leiutise eest auhinna. Turvapesu annab vägistajale elektrilöögi, edastab rünnaku kohta sõnumi politseile ja ohvri vanematele.

«Vägistamist üritav isik saab löögi kui ta puudutab andureid ja need aktiveeruvad,» selgitas Chennani ülikoolis lennuinseneriks õppiv Manisha Mohan.

Mohan leiutas vägistamist ennetava pesu koos kahe inseneri Rimpi Tripathy ja Niladri Basuga.

Üliõpilaste sõnul on teada, et vägistaja haarab esmalt naistelt rindadest, selle tõttu on andurid rinnahoidja osas.

Sellise pesu loomiseks ei andnud inspiratsiooni mitte Indias viimasel ajal aset leidnud karmid vägistamisjuhtumid, vaid naiste igapäevane ahistamine avalikes kohtades.

«Koolis õpetati, et kõigiga tuleb olla sõbralik ja naeratada. Kui aga astusime julma maailma, siis oli kohe selge, et naeratused on vaid mask. Ohud võivad varitseda igal nurgal,» selgitasid leiutajad.

Täiesti valmis see kaitsev pesu siiski ei ole, sest on veel liiga suur ja kohmakas. Mohani sõnul pöördus ta ühe oma sõbra poole, kes õpib moekunstnikuks ning palus tal muuta see rõivas nägusaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles