Urmas Vaino: pole võimalik kasvatada last, kes kunagi ei nurise ja sööb kõike

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Vaino
Urmas Vaino Foto: Peeter Langovits

Nelja tütre isa, ajakirjanik Urmas Vaino rääkis ajakirjale Oma Maitse, et laste pealt näeb kohe ära, kas toit on välja tulnud.

«Minu meelest polegi võimalik kasvatada sellist last, kes ei nurise ja kõike sööb, mis ette pannakse. Juhul, kui ka leidub mõni, on tal ilmselt mingi muu suur mure,» selgitas isa, kes teab, kui oluline on lastega rääkides kasutada õigeid sõnu. Näiteks ei tohi öelda, et «sööme makarone», vaid peab ütlema, et «sööme pastat». Siis saab ka taldrik ruttu tühjaks.

Kord oli Urmasel ja pereemal suur isu maksakastme järele, aga seda ju lapsed üldiselt ei söö. Piisas, kui vanemad mainisid, et «täna on söögiks lihakaste» ja kõik olid rõõmsad.

«Õnneks on taolised toidueelistused eaga mööduvad ja kasvades söövad lapsed kõike,» lohutas Urmas nii ennast kui ka teisi lapsevanemaid. Pereisa sõnul tuleks lapsega alati rääkida, miks ta midagi ei söö ja kas ta proovida ei tahaks. Kui on aga kindel ei, siis ei tohi ka toppida, muidu tuleb trauma. Seda koges Urmas ise pioneerilaagris ja ei pea seetõttu senini mannapudrust suuremat lugu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles