Puudutused tagavad tugeva tervise

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Alles hiljuti tegid teadlased kindlaks, et emotsionaalne side on kõikide imetajate jaoks väga vajalik. Seda peetakse sama oluliseks kui õhku või hapnikku. Puudutused kujutavad endast iidse ravimise võtteid ja võivad teha imesid.

Suudlused, musitamine, kallistused ja lihtsalt puudutused on emotsionaalne füüsiline kontakt kahe inimese vahel ehk emotsionaalne side. Emotsionaalse sideme puudumisel teise inimesega «keeldub» iga rakk meie organismis arenemisest. Näiteks, kui enneaegselt sündinud lapsi kuvöösis puudutatakse, siis see tagab nende arengu ja kasvu. Varemalt oli see keelatud, et kaitsta lapsi infektsioonide eest, vahendab alkeemia.ee.

Õnnelikematel inimestel on stabiilne emotsionaalne side lähedaste, sõprade, sugulastega. Nad osalevad aktiivselt ühiskonna töös, tihti teevad altruistlikke tegusid.

Mida rohkem on emotsionaalseid kontakte, seda rohkem saab stimuleeritud loodusliku mõnu tekitamise mehhanismi, seda tundlikumaks see muutub ja inimesele hakkavad edaspidi ka igasugused väikesed positiivsed toimingud rõõmu ja mõnu tooma. Näiteks sõpradega suhtlemine, raamatu lugemine, koduloomad, hea eine, isegi mööduva inimese naeratus. Korralikult töötava mõnu tekitamise mehhanismi olemasolul ei saa tekkida stressi ja depressiooni.

Igasugune emotsionaalne kontakt stimuleerib automaatselt immuunsüsteemi tööd, eriti aktiivseks muutuvad vähirakkude tapjad (immuunsüsteemi spetsiaalsed rakud).

Kui ema puudutab last, siis selle tulemusel saab laps alati elamise ja arenemise stiimuli, kindlustunde, arenemise tahte. Puudutused annavad inimesele tunde, et ta on ühiskonna liige.

Puudutustega (sh musi, suudlusega) annab üks inimene teisele teada, et temast hoolitakse, et tema valud ja mured ka teisele midagi tähendavad jne. Puudutused tähendavad positiivset tähelepanu, stimuleerivad alati teise inimese elujõudu, mis on talle kui ühiskonna liikmele alati oluline.

Tänu puudutustele üldse kasvavad tugevad, arenenud, aktiivsed, vähem haigusi «külge võtvad» lapsed. Paljude rahvuste lapsevanemad kannavad lapsi kuni 3-4 aasta vanuseni endaga kaasas (otsekontaktis). Kaasajal saab laps vähe puudutusi: ainult söötmisel, lühikest aega kandekotis, vahest harva kui laps võetakse kukile, sülle. Igasugused ilusad voodid, lastevankrid, kandetoolid jms puudutusi ei asenda.

Mida puudutused veel teevad:

- kaitsevad inimesi infektsiooni ja haigestumise eest;

- väikese lapse füsioloogia areneb tasakaalus ja täiskasvanu inimese füsioloogia töötab normaalselt, kui ta saab küllaldaselt ning regulaarselt emotsionaalseid füüsilisi kontakte;

- leseks jäänud inimesel langeb tunduvalt keskmine eluiga emotsionaalse kontakti kadumise tõttu. Kui üks abielu partnerist arvab, et teda teine ei armasta, siis tal emotsionaalse kontakti kaotamise tulemusena võivad väga kiiresti hakata arenema maohaavandid;

- puudutused, isegi mõne sekundi jooksul, suurendavad kokkuleppe saavutamise tõenäosust. Kui ettekandja kergelt puudutab klienti, siis saab ta tavaliselt suurema jootraha;

- igasugused puudutused õhtul voodis tagavad alati hea ja tervisliku une;

- puudutustest algabki tõeline armastus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles