Mis on paleo dieet?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida kujutab endast paleo dieet? Milliseid põhimõtteid järgivad paleo dieeti eelistavad inimesed? Sellest rääkis paleo dieedi teemalist kodulehte pidav Ardi Ravalepik.

Dieet = igapäevane rutiin

Sõna «dieet» tuleneb ladinakeelsest sõnast «diaeta», mis tõlkes tähendab igapäevast rutiini. Meil kõigil on oma dieet, mida kujundab meie kultuuriruum, massimeedia ja kas või lähima toidupoe kaubavalik.

Viimase 100 aasta jooksul on inimkonna harjumused drastiliselt muutunud, kuid see pole esimene suur muudatus, mis on inimkonna ajaloos aset leidnud.

Umbes 10 000 aastat tagasi juhtus midagi, mis muutis inimkonda igaveseks. Meie korilastest ja küttidest esivanemad jäid paikseks, hakkasid põldu harima ja loomi kasvatama. Aastatuhandetega väljakujunenud rutiin muutus ja samuti muutus toidulaud – ilmusid tera- ja kaunviljad ning piim. Sellest hetkest algasid ka ürginimesele enne tundmatud tervisehädad.

Paleo dieet ei ürita taasluua 10 000 aasta tagust eluviisi, vaid juhendab toituma meile geneetiliselt sobilikul viisil. Paleo dieet pole ka uue aja leiutis ega kellegi kaubamärk.

Paleo põhimõtted

Kõik, mida sa sööd, teeb sind kas pisut tervemaks või pisut haigemaks, neutraalset halli ala pole olemas.
Meie seedimine töötab samamoodi nagu 10 000 aastat tagasi. On asju, mida organism vajab normaalseks töötamiseks ja rakkude ülesehitamiseks, ja asju, mis häirivad selle talitust või löövad selle sootuks sassi.

Esivanemad ei lugenud kaloreid, miks siis meie seda teeme? Paleo dieeti järgides ei pea kaloreid lugema, organism oskab seda ise väga hästi. Süües kvaliteetset toiteaineterikast toitu, puudub oht ülesöömiseks, sest kõht saab enne täis. Paleo dieedi põhimõtted on järgmised:

Söö mitmekesist toitu
Söö liha, kala, mune, lehtsalateid, juur- ja puuvilju, marju, pähkleid ja seemneid. Pool kehale vajalikust energiast tulgu loomsetest allikatest ning ülejäänu taimsetest. Nii töötab organism kõige optimaalsemalt.

Välista oma toidlaualt gluteen ja piira laktoosi tarbimist
Kaasaja kaks enimlevinud toidutalumatust on gluteeni- ja laktoositalumatus. Paleo dieet välistab gluteeni ja piirab laktoosi tarbimist.

Söö väherasvaseid valguallikaid ja väldi rafineeritud rasvasid
Paleo dieet kõrvaldab rafineeritud süsivesikud ja eelistab väherasvaseid valguallikaid. Valgurikas toitumine annab rohkem energiat ja hoiab veresuhkru stabiilsemana, mis pikendab täiskõhutunnet.

Ära söö taimi, mis sisaldavad looduslike mürke
Kaun- ja teraviljad sisaldavad looduslikke mürke nagu lektiin ja gluteen ning antitoitaineid, mis seovad need vähesedki kasulikud mineraalid ja muudavad need seedimatuks.

Söö õnnelikku liha
Lihal ja lihal on erinevus. Maheliha on kasvatatud naturaalse rohusöödaga, mittemahe liha aga teraviljade ja jõusöödaga. Maheliha on reeglina väherasvane ja sel puuduvad igasugu kantserogeensed omadused, mida omistatakse rasvasele lihale.

Teraviljade välistamine ei tähenda kiudainete välistamist
Köögi- ja puuviljadest saad sa kätte kõik vajalikud kiudained ning Paleo dieedis on need sama olulisel kohal, kui liha. Inimesed, kes jälgivad paleo dieeti, saavad toidust rohkem kiudaineid kui moodsate dieetide järgijad.

Eelista värsket, väldi valmistoite ja poolfabrikaate
Valmistoitudesse on lisatud terve hulk erinevaid aineid, mille ainuke eesmärk on pikendada selle säilivusaega, muuta selle värv ilusamaks või maitse tugevamaks. Neil pole ainsamatki toiteväärtust ning tegelikult sööd sa poolfabrikaatide näol keemiakombinaadi produkte. Pannes oma toidu kokku algkomponentidest on sul täielik kontroll selle üle, mida sa sööd.

Nende lihtsate põhimõtete järgimisega vähendad oluliselt tõenäosust, et sind tabavad kaasaegseid hädad, mis olid veel 10 000 aasta eest tundmatud, nagu rasvumine, südamehaigused, diabeet ja vähk.

Paleo dieet pole kivisse raiutud dogma, mida peab päevast päeva järgima, vaid pigem soovituste kogum, mis aitab hoida ennast terve ja nooruslikuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles