Cosmo õpetab: kas oled oma eluga rahul?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas elad elu, mis ei tundu õige või pole üldse selline, nagu sa unistasid? Siin on sulle nõuanded olukorra parandamiseks.

Oled sa kunagi mõelnud oma elule, tööle, korterile, sõpradele või kallimale ning küsinud endalt: «Kuidas küll asjad nii on läinud?»? (See ei pruugi tingimata tähendada, et sulle ei meeldi see, mis su umber on).

Ehk on olukord selline, sest sa võtsid vastu esimese töökoha, mida sulle pärast ülikooli lõpetamist pakuti? Või vajas su peika kedagi, kellega üüri jagada, ning sa otsustasid temaga kokku kolida? Või sulle tundub, et asjad lihtsalt juhtuvad ja sinul pole nendega midagi pistmist?

Mõned eksperdid nimetavad sellist nähtust triivimiseks. «Triivimine ilmutab end siis, kui lased teistel enda eest otsustada või lähed vooluga kaasa,» ütleb raamatu «The Defining Decade» autor Meg Jay. «Ka triivimine on omamoodi otsus, kuid selline, mis võib sind muuta õnnetuks.»

Muidugi oled rõõmus, et sul on olemas töökoht ja peika, kelle kaissu õhtuti pugeda, aga sellised «poolpehmed» olukorrad võivad viia ka rahulolematuseni. «Mida kauem sa taolises situatsioonis oled, seda enam sulle tundub, et elu, mida elad, ei ole sinu oma,» sõnab Jay.

Kas sa triivid?

Keeruline on kindlaks teha, kas elu, mida sa elad ja ehk naudidki, on triivimise tulemus. Oluline on aga selles selgusele jõuda siis, kui sul on võimalik olukorda veel muuta. Vastasel juhul võid elu lõpuni jääda töötama alal, mis sulle tegelikult ei meeldi, või jagada elu kellegagi, kes pole sinu jaoks sobiv. «Elumere lainetel triivimine on kahetsusväärne,» ütleb Massachusettsi ülikooli psühholoogiaprofessor ja raamatu «The Search for Fulfillment» autor Susan Krauss Whitbourne. «Kui sa pole endaga ühel lainel, lased käest võimalused ja kogemused, mis aitaksid sul üles ehitada põnevat ja täisväärtuslikku elu.»

Kuidas aru saada, kas sina triivid? Whitbourne soovitab kahte lihtsat testi. Esiteks, mõtle mõnele suuremale otsusele oma elus. Kas sinu elukorraldus, töö ja kallim on sinu enda otsuse tulemus või haaras keegi sinu eest ohjad? Teiseks, meenuta, kuidas sa reageerid igapäevastele väljakutsetele. Kui kasutad sageli fraase «miks mitte», «võib ka» või «see võiks olla lõbus», ole valvel, kuna need on ohumärgid, mis viitavad, et sinu vaim on triivimise lainel.

Haara ohjad

Sa ei pea oma elu muutmiseks nahast välja pugema. Kui oled oma triivimisest teadlik, muutub su perspektiiv ja juba väikesed igapäevased muudatused aitavad sul ohje haarata. «Nii saad oma käitumismustreid muuta ning mõistad, mis sind tegelikult paelub ja mida sa päriselt igatsed,» ütleb Jay. Need kuus nippi aitavad sul «autopiloodi» välja lülitada.

Ärka tund aega varem

Tõuse algava nädala hommikutel tavapärasest tund aega varem. Kasuta lisaaega treeninguks, rikkalikuks hommikusöögiks või oma lemmiksarja vaatamiseks. Point on selles, et harjutad end tegema asju, mis sulle meeldivad ja õpid tegutsema selleks, et tahad, mitte selleks, et pead.

Asenda fraas «mind ei huvita» sõnadega «ma arvan», «ma tahan», «ma tunnen».

Kolleeg küsib, kus sa lõunatada soovid, ema pinnib sinu tulevikuplaane... Sunni end igas olukorras kokku võtma ja välja mõtlema-ütlema, mida sa tegelikult tunned, tahad ja arvad.

Vihje võib peituda  Facebookis

Sageli inimesed triivivad, kuna nad ei tea täpselt, mida elult tahavad. Siin on sulle põnev eksperiment. Järgmine kord, kui Facebookis surfad ja avastad, et mõne sõbra postitus sind ärritab, püüa jõuda selgusele, miks see nii on. Asja analüüsides võid avastada, et ärritava postituse sisus peitub midagi , mida ka sina oma ellu sooviksid, aga pole selleni mingil põhjusel veel jõudnud.

Logi Pinteresti

Eksperdid väidavad, et luues albumeid asjadest, mis sind inspireerivad, annad endale võimaluse välja selgitada, mis sind tegelikult köidab.

Tee midagi spontaanset

Mine rattamatkale, batuuditrenni, langevarjuga hüppama... Ära mõtle, vaid tegutse! Spontaansetest (ja veidi hirmutavatest) tegudest saadud elamused ja kogemused aitavad sul kasvada ning mõista, mida sa tegelikult naudiksid.

 Alusta blogimist

Enda päevasündmuste kajastamine ja piltide postitamine on käegakatsutav viis olla teadlik aja möödumisest, mis ekspertide sõnul on abiks oma käitumismustrite hindamisel. See on hea moodus jälgida, mis suunas su elu liigub. NB! Rutiinil on tagajärjed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles