Pirgit Toomel: katki läinud suhted ei tööta

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kolumnist Pirgit Toomel mõtiskleb lahkuminekute teemal ja leiab, et kui suhe ei toimi, tuleks see järsult lõpetada, mitte jääda pikalt vinduma.

Iga suhe on kui kristall, mis vajab hooldamist, õrnalt ümber käimist ja oskuslikku hoidmist. Unarusse jätmisel võib see tuhmuda, kahjustada saada või hoopiski puruneda. Igal juhul ei ole ta enam see, mis enne. Ei sära silmipimestavalt ja ei läigi kui äsja poleeritult. Kilde kokku liimides tead alati, kust pragusid otsida. Kui sa endiselt ei mõista, millest räägin, siis kasutan teist lähenemist. Auguga sokki on ebamugav ja nõme kanda, kas pole? Katki läinud suhetega on samamoodi.

Keegi ei ole öelnud, et lahkuminekud on lihtsad. Need ongi rasked, keerulised ja südantlõhestavad. Mil pead endaga vaeva nägema ja võitlema selle eest, et igas päevas midagi positiivset leida. Vähesed suhted lõppevad üleöö ja emotsioonideta. Üldjuhul kaasneb sellega segadus, äng, pahameel, tujutsemine ja võitlus kallima tagasi saamise nimel. Olukord, kust enamik on ennast leidnud.

Väga kerge on langeda pika lahkumineku ohvriks. Eelmine nädal ütlesid head aega, kuid mõne aja pärast ärkad endiselt seal samas voodis. Raske on loobuda ja lahti lasta isikust, kellega oled loonud illusioonid õnnelikust elust. See ongi see, mis klammerdab sind tema külge. Nägemata reaalsust, kus sulle põhjustatakse peavalu, kõhuvalu või südamevalu. Kas sellel kõigel on siis mõtet?

Mõtle enne, kui untsu läinud suhet parandama hakkad. Tean, et lootus sureb viimasena, kuid unustad, et see on vaid lohutus rumalatele. Kas sinu süda on nii suur, et oled valmis andestama petmise või muu põhjuse, mis teie teekonna lahku ajas? Suudad selle enda ajust kustutada ja igaveseks unustada? Kui tead, et see ei ole võimalik, siis on aeg anda endale uus võimalus kellegi teisega. Vastasel juhul raiskad oma päevi, energiat ja närve vales suunas.

Inimesed on kui väiksed lapsed, kes mängivad mänge ja käituvad sarnaselt liivakastis omandatud põhimõtetele. Mis on minu on minu ja kui keegi teine selle ära võtab, jonnin ja tahan tagasi. Ainukene erinevus on vanus ja mänguväljak. Lisaks mõned kortsud ja potentsiaal hallidele juustele. Tihti unustatakse, et iga lahkumineku taga on mõjuv põhjus. Olgu selleks vastuvõtmatu käitumine, valetamine, pidevad tülid, kuid see oli miskit, mis aitas kaasa mõttele, et see suhe ei toimi. Hoia kinni sellest, sest muidu lased emotsioonidel ennast ümber veenda ja võid leida ennast lõpu alguses.

Miks peaksid uskuma inimese lubadusi, kes kord oli suuteline valetama ilma silma pilgutamata? Kui ta ei osanud sind hinnata tol momendil, miks peaks ta tegema seda tulevikus? Inimlik on kahetseda ja paluda andestust, kuid see ei tähenda, et ta on uuesti sündinud. See on olukord, kus said tõestust tema võimetele sinust mitte lugu pidada.

Ära unusta, et saame alati eemalduda inimestest, kes meile haiget teevad. Kui ta käitus sinuga halvasti, siis see suhe ei toimi. Anna võimalus uutele, targematele ja parematele. Neile, kes tahavad anda endast parima, et sind õnnelikuks teha. Kes pingutavad, üllatavad ja oskavad hinnata seda, mis neil on. Õiged inimesed panevad üksteist tundma täiusliku ja õnnelikuna. Armasta ennast piisavalt, et ära liikuda sealt, kus sulle õnne asemel kurbust tekitatakse ja tea, et ennast austades leiad ka inimese, kes sind vastavalt kohtleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles