Eraettevõtlus on Soome kosmeetikutele pea paratamatus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadel kosmeetikakooli lõpetanud Marianne Rikkolal on sarnaselt paljude soome kolleegidega kavas oma ilusalong rajamine.
Kevadel kosmeetikakooli lõpetanud Marianne Rikkolal on sarnaselt paljude soome kolleegidega kavas oma ilusalong rajamine. Foto: Terhi Pääskylä-Malmström

Ilu on olnud helsinglanna Marianna Rikkola elus alati tähtsal kohal. Pärast keskkooli lõpetamist otsustaski noor neiu Soome tolmu jalgelt maha raputada ja sõita Hispaaniasse, et õppida meigikunstnikuks Fuengirolas asuvas meigikoolis, mille perenaiseks on soomlanna Ritva Norris.

Nälg aga kasvab süües. Naasnud Helsingisse ja alustanud tööd kosmeetikamüüjana, leidis Marianna end varsti Soome kosmeetikute ühenduse instituudi ehk SKY-Opisto õhtusest õppest, et oma teadmisi süvendada ja ka meigi all toimuvast aru saada. Selle aasta esimesel juunil sai ta kätte kosmeetiku diplomi.

«Õhtune õpe kestis kaks ja pool aastat. Vahel oli hästi kurnav pärast pikka tööpäeva veel kooliski istuda,» ohkab Marianna ja tõdeb, et vaev tasus end kindlasti ära. «Diplomit saades oli tunne ülimalt hea!»

Jõupingutus seljataga, oli Mariannal kohe töökoht, kus jätkata. «Olen töötanud juba viis aastat Helsinki Day Spas, mis on üks linna suurimaid erialaseid tööandjaid. Mõni aeg tagasi sain ametikõrgenduse ja töötan praegu poejuhina.»

Tulevikuplaanidest rääkides on värskel kosmeetikul aga jälle plaanis töö kõrvalt koolipinki istuda. «Olen huvitatud ettevõtlusest, juhtimisoskustest ja kosmeetika toorainetest. Seega lähen suure tõenäosusega ennast täiendama ja erikoiskosmetologiks1 õppima.»

Eraettevõtlus ongi soome kosmeetikutele peaaegu et paratamatus, sest Helsingi Day Spale sarnaseid suuri ilusalonge on üpris vähe: kõige tavalisemas Soome ilusalongis on töötajaid üks või kaks. Soome kosmeetikute ühenduse 2011. aasta sügisel tehtud küsitlusele vastanutest töötas 60 protsenti eraettevõtjana ja vaid 20 protsendil oli bossiks keegi teine peale iseenda. Teiste uuringute puhul on protsendid eraettevõtjate osas ka hulga kõrgemale küündinud.

Marianna sõnul suundubki suur osa õhtuse õppe lõpetajatest, tavaliselt 30.–50. aastates naistest, kohe oma salongi rajama. «Päevaõppe lõpetavad kosmeetikud on aga tavaliselt üsna noored, nii 18–19aastased. Nemad kipuvad esimest tööotsa otsima pigem suurematest salongidest ja kaubamajade kosmeetikaosakondadest.»

Tulevikus näeb Marianna ennast samuti iseseisva ettevõtjana. «Arvan, et omaette tegutsemine ongi ainus realistlik viis sellel erialal elatist teenida. Suur töö, väike palk,» võtab ta olukorra kokku.

1 s.k. iluteeninduse erialase eksami sooritanud kosmeetik

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles