Lihavõtted kasvatavad munamüüki kuni kuus korda

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanamunad.
Kanamunad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti suurimad jaeketid kinnitavad, et kevadpühade ajal kasvab kanamunade müük mitmekordselt, näiteks Selver ootab viie- kuni kuuekordset kasvu.

Selver on lihavõteteks tellinud üheksa rekkatäit ehk ligi 2 miljonit muna. «Kui mulluse munakriisi ajal kasvas lihavõtete munamüük vaid poolteist korda, siis tänavu ootame viie- kuni kuuekordset kasvu,» lausus Selveri avalike suhete juht Annika Vilu.

Erinevalt mullusest peaks sel aastal Vilu kinnitusel kõigile sobivaid mune jätkuma, sest valikus on erinevas suuruses nii valgeid kui pruune mune. Lisaks on müügil ka nišitooted, näiteks ökomunad ja õrrekanade munad. 

«Müüme peamiselt Talleggi mune, aga kuna nende kogused on kevadiselt väikesed, sest kanad ei mune veel piisavalt, siis oleme lisa tellinud ka Lätist ning loomulikult on lettidel ka erinevate Eesti väiketootjate kanamunad,» märkis Vilu.

Rimi loodab pühade eel munade müügi kasvu umbes 50 protsenti. Lisaks tavavalikus olevatele pruunidele munadele, on pühade perioodiks võetud valikusse ka erinevaid valgeid mune. Kokku on Rimi kaupluste valikus kolme sorti erinevaid valgeid mune.

«Usume, et mune peaks olema piisavalt, et jaguks kõigile soovijatele. Veebruarist alates on munade hinnad oluliselt langenud ning nende kättesaadavus on seetõttu paranenud. Kõige enam ostetakse pühade ajal kindlasti valgeid mune. Küll aga on selle hind pea 40 protsenti kallim kui pruunil ning see võib mõjutada ka valgete munade müüke,» tõdes Rimi avalike suhete juht Katrin Bats.

Maxima müüs mullu enne lihavõtteid mune ligi 200 000 kümnest karpi nädalas. Senine märtsi müük ja selle nädala prognoos näitab, et mune ostetakse Maximas ligi veerandi võrra enam ehk ligi 250 000 karpi nädalas, teatas Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid.

Munadefitsiiti pole

«Mullu oli munade tarnimisel tootmise vähenemise tõttu suuri raskusi. Lisaks tähistati mullu Luteri ja õigeusu pühasid vaid nädalase vahega, mis kasvatas veelgi defitsiiti ja seetõttu tõusid näiteks pruunide keskmise suurusega munade hind kauplustes kümnene karp 1,70 eurost 2 euroni ning see hind oli paljudele ostjatele liiga kõrge,» meenutas Erilaid.

Tänavu maksavad sarnased munad Maximas 0,85 eurot (kümnene karp) ja valged munad 1,15. «Mõlemat värvi mune on piisavalt ja nende hind, mis on mullusest ligi kaks korda odavam, peaks olema tarbijatele atraktiivne. Munadefitsiiti ei tohiks tekkida ka seetõttu, et õigeusu püha jääb alles maikuusse,» täpsustas avalike suhete juht.

«Oleme Prisma kauplustesse tellinud valgeid kanamune lähtuvalt eelmiste aastate müügist ja valgeid mune peaks Prisma kauplustes loodetavasti kõikidele soovijatele jaguma,» ei täpsustanud Prisma turundus- ja kommunikatsioonidirektor Kadri Lainas müüdavate munade kogust.

Kõige enam ostetakse pühade ajal Lainase sõnul Prismast M-suuruses valgeid kanamune. «Loodame sel eeloleval nädalavahetusel müüa kolm korda rohkem kanamune kui ühel tavapärasel nädalavahetusel,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles