Kevadine stiilispikker naistele: tagasi tulevikku

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oscar de la Renta
Oscar de la Renta Foto: Reuters / Scanpix

Nii põnevat kevadet pole moelavadele ammu laskunud – oh üllatust, ideid ei tuhnitagi enam välja vintage-aardelaegastest, nagu oleme pikema aja jooksul näinud, pigem sihivad pilgud julgelt tulevikku. Harjumatud vormimängud, ulmelised läiked, uljad värvid ja fantaasiarikkalt liidetud materjalid ahvatlevad moemaastike avastusretkele.

Tõsi küll, lähemalt uurides on nii vormikeeles kui ka mustrites tunda retroviiteid ka tänavu. Kohtab kunagise krimpleeni sarnaseid mahulisi kangaid, kurvikaid kraesid ja poolpikki käiseid, nunnusid nööpe-taskuid ja lilli, loomi, geomeetriat ja paisley-printi. Kuid tähelepanelik vaatleja tunneb eksimatult ära – asjad on uued, stiil värske ja tehnoloogia tihti hulljulgelt novaatorlik. Värvid on peamised trendisõnumite kandjad, pakkudes kirkaid pastelle, mahedat heledust, särtsakaid neoontoone ja isegi värvilist metalliläiget.

VEE VALGUS
Värvigamma poolest on algav kevad kui positiivsuse kehastus – valitsevad puhtad, kerged toonid ning üks kaunimaid spektreid moepaletil mängib laguunisiniste ja mündiroheliste skaalal. Sekka ka sügavamaid siniseid ja unenäolisi taevatoone. Disainiski saadakse inspiratsiooni veest – moes on stiilselt voogavad volangid, peen plissee (eriti detailina), kõikvõimalikud helgid-läiked ja veemaailma prindid.

VÄRSKUSE SÄRA
Rohelised toonid on moemaastikel juba mõnda aega võrseid ajanud ja pakuvad mitmekülgset värsket vaheldust. Kevade hiirekõrvadest jõuliste mürkrohelisteni, tolmustest rohekatest silmipimestava neoonini. Sel toonil on tugev potentsiaal laineid lüüa nii sportlikus garderoobis, puhkuserüüs kui ka punase vaiba väärilistel õhtukleitidel.

POSITIIVNE VÄRVIŠOKK
Värvidega pole vähimatki vajadust mõõdukalt ringi käia, vastupidi – löö kirkusekraadid põhja! Hulljulged neoonvärvid ja šokiroosa on kevadesse väga kohased. Ka pastelsed oranžid võivad olla lausa fluoresseeruvalt erksad. Ühenda uljas koloriit minimalistlikult lihtsa ja selge siluetiga või pane kirglik gamma kokku hoopis naiselike pitsidega – hõrgutav ja võrgutav igal juhul!

ULMELINE ILU
Metallitoonid rõhutavad moeideede paiknemist samal sagedusel, kus sünnivad ka uusimad tehnoloogilised imed ja virtuaalmaailma avastused. Ulme on poole põnevam kui olme! Usu mind, hõbehelgiga mantlis kevadet kuulutada on maagiliselt eriline tunne. Külmi toone täiendavad värvikad metallid: proovi pastelle, sinist-rohelist ja roosat. Metallihelk on võrratu aksessuaaridel, meigimoes, detailidel, aga ka suurte kanga- ja nahapindadena, sensuaalsel satiinil või õhkkergel kevadparkakangal.

VÄRVITU JA NEUTRAALNE
Värvirõõmu toob imeliselt esile säravvalge toon. See on kahtlemata moemaailma uus must, mis täiendab võrratult igat moetooni ja lõikab loorbereid ka oma puhtas sarmis. Valge sobib kõikjale kostüümidest õhuliste haldjarüüde ja aksessuaarideni. Jätkuvalt on moesoosikute seas ka õrn ja naiselik ihugamma nude-toonist põsepunaroosani, mis lausa niidab oma naiseliku jõuga. Proovige veel neid kahvaturoosakaid kingi ja retroleedilikke kandekotte, näiteks moekate neetidega vürtsitatuna!

PASTELLIDE PIDUPÄEV
Naiselikud natuurid saavad taas kord tähistada – moepaletil on niisugune valik hõrke ja õrnu pastelltoone, et paneb suu vett jooksma. Pane tähele värvide säravat puhtust ja päikeselisust – tolmuse tagasihoidlikkusega pole praegu midagi peale hakata. Pastelle on imekerge kombineerida: töötab toon toonis tervik, mahedad kontrastid erinevate õrnade varjundite vahel, samuti võib mängu võtta erksaid aktsente. Rõõmusta enda silmi ja ümbritsevaid!

ÕITSEMISE AEG
Kevade tulek uute moeõitega ei pruugi olla kõige üllatavam, kuid ilus sellegipoolest. Nüüd teevad ilma pastelsed-akvarelsed lillepinnad, samuti särtsakad eksootilised õied, mis kangal sellises kirglikus külluses, et fooni pole nähagi. Miksitakse ka lillemustrit ja lõikejooni. Rohkem põnevust pakub trendikuum lille-üledoos: kanna õisi kingast kübarani ning sobita oma lillelise moejaki kõrvale tingimata ka õitsev püksipaar.

LÕIKEJOONED ja KOLLAAŽ
Põnevaimate rõivaste disainis kohtub mitu materjali, tulemus on värske ja intrigeeriv. Lõikerütmides on nii pingestatud asümmeetriat kui ka sümmeetrilist ilu ning mis eriti vinge – kehakuju muudavad need moeimed hetkega saledamaks ja siredamaks. Keegi ei keela mängu võtta ka mustreid – siiluke madu või lilleprinti on kleidil samuti saatuslikult põnev.

UUED SILUETID ja PROPORTSIOONID
Pärast mitut kleidihooaega on kõva sõna taas pükste käes – pükskostüümid rabavad seksika siluetiga, pükse kohtab nii kleidi kui ka mantli kõrval (kui praktiline meie jahedas kevades!), samuti moodustatakse intrigeerivaid komplekte. Moekas lõige on kitsam, pikkus võib paljastada pahkluud või langeda kontsale. Pane tähele ka kõike muud – jakkide rindel näeb avarust, lühendust, nurgelist õlga, aga ka taljes vorme. Intrigeerivad on uued seelikud − fantaasiarikkaid moelahendusi jätkub kelmikast asümmeetriast midipikkuseni, proovi kindlasti A-lõikelist mini. Särgi selle kõige kõrvale võid pihta panna boyfriend’i kapist või teha panuse hoopis kaunistatud topile. Uued siluetid on loodud selleks, et oma keha ilu värskel viisil avastada ja esile tuua!

KLAAR GRAAFIKA
Musta ja valge puhastes rütmides on meeletu jõud! Kontrastsete pindade proportsioonid on ülimalt põnevad, moekad mustrid ei karda vaatajate pead segi ajada ega lausa silmapetteid luua (jah, ka sekundiga salendavad optilised lõiked on olemas!). Musta-valge ajatu ilu pole ammu nii põnev paistnud ja stiilitembutamiseks on siin fantaasiaruumi otsatult. Hoia üldine siluett lihtne, kuid mustrite puhul võib südamerahus kõike kõrvuti kanda − mida pöörasemalt, seda parem.

KOLORIITNE ELUSLOODUS
Selle kevade moeloomad mingid paid kaisuelukad küll pole, pigem on kokku saanud kiskjad, roomajad ja pöörased digifantaasiad. Niigi metsikud prindikirjad saavad jõudu veelgi juurde hulljulgest värvigammast – no looduses selliseid toone juba ringi ei jookse! Kiskjaid-roomajaid täiendavad linnud ja putukad. Mustrimotiive stiliseeritakse ja miksitakse, nii et tulemuse põnevus püüab kinni kõik pilgud kuni silmapiirini.

KAALUTU ILU
Kergus on tähtsaim märksõna selle kevade moes! See annab tooni nii materjalivalikus, kaunistustes kui ka üldistes meeleoludes. Pits on endiselt tähtis moematerjal, särades kevadel ka uutes värvides, samuti kõik läbikumav, hõljuv, hõre ja auguline. Aukmustrid ilmestavad nii kleite kui ka aksessuaare. Kihilise terviku muudab lummavaks just enneolematu kergus, justkui uduloorid ülestikku!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles