Hambapesu nõuab õppimist

, Eesti Hambaarstide Liidu asepresident
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka hambaid saab valesti pesta.
Ka hambaid saab valesti pesta. Foto: SCANPIX

Et hambad oleksid terved ja saaks jätta endast hea mulje kaaslastele, on vaja kriitiliselt hinnata oma oskusi ja harjumusi; asjatundja juhendamisel   omandada õiged suuhügieenivõtted ja rakendada neid regulaarselt.

Juba mõni tund pärast hammaste puhastamist hakkavad hambapinnale uuesti kinnituma mikroobid, mis kiiresti paljunedes moodustavad suuri kolooniaid, kattes nii kogu hamba pinna. Sellist, põhiliselt mikroobidest koosnevat kihti nimetatakse hambakatuks. Katt on hamba pinnal esmalt nähtav tuhmi alana, reeglina igeme servas või loomulikes vagudes ja lohukestes.

Halvemal juhul on hambad kaetud paksu valge puderja, teistele juba kaugelt nähtava massiga. Reeglina kaasub sellega paha lõhn suust, mis on tuntav ka meetri kaugusel.

Kui katt on olnud hambapinnal pikemat aega, hakkavad sinna  süljest ladestuma mineraalsoolad- tekib hambakivi. Kõrvuti hügieeniga on hambakivi moodustumisel oluline tähtsus ka toidul, eriti toidu konsistentsil. Nii tekib hambakivi kergemini neil, kes palju saiakesi söövad ja ei pea lugu toorest juurviljast.

Kõige sagedamini võib näha hambakivi alumiste esihammaste keelmistel ja ülemiste purihammaste põskmistel pindadel. Hambakivi saab eemaldada ainult hambaravikabinetis, sest see nõuab steriilsust, spetsiaalseid instrumente ja professionaalseid oskusi.

Hambakatu  paremaks esiletoomiseks hügieeniõpetuse käigus ja enesekontrolliks kasutatakse indikaatortablette (Diadent, Diaplac). Selliseid tablette saab osta apteegi käsimüügiletist kõrvuti teiste suuõõne hügieeni vahenditega. Tabletti imetakse, suunates teda keelega suus ringi nii, et kõik hambapinnad oleksid töödeldud. Loputatakse kergelt suud ja uuritakse hea valguse juures oma hambaid. Tumeroosaks värvunud alad vajavad täiendavat puhastamist. Kui ka korduva hammaste pesemisega ei saa hambaid puhtaks, siis on midagi valesti ja  tuleb hambaarsti juurde nõu küsima minna.

Õige pesu aitab

Hammaste pesemiseks kuluta  2-3 minutit hommikul ja õhtul enne magama minekut. Tasub mõttes kaasa lugeda – iga hambapind peab saama 20-30 harjavat liigutust ja seda nii põse kui keele poolt ja mälumispindadelt. Pesemisaeg möödub kiiremini ja mõnusamalt, kui mängib teile meeldiv vastava pikkusega laul. Hambapasta valik ei olegi nii oluline kui on omandatud õige hammaste puhastamise viis.

Soovitatav on kasutada pehmeid (soft) või keskmiselt jäiku (medium) hambaharju. Kõvade hambaharjadega võib emaili liialt kulutada. Sellele viitab igemepiiri nihkumine, hambakaelte paljastumine ja  temperatuuritundlikkus

Kõverdunud harjased näitavad, et hambahari on vana ja oleks aeg  hari välja vahetada. Hambaharja saab kasutada keskmiselt 2 kuu jooksul.  Laiali vajunud harjastega hambaharjaga ei saa enam hambaid puhtaks.

Kuidas hambaid pesta? Parim viis oma oskusi lihvida on hambaravi kabinetis ennast individuaalseltõpetada lasta. Meeles peab pidama lihtsat tõde, et iga hambapinnal peaks  toimuma ca 20 harjavat liigutust

Keel tahab ka puhastamist

Mikroobid paljunevad ka keele pinnal. Parima tulemuse saamiseks peab puhastama ka keelt selleks mõeldud kaabitsa abil või  hambaharja kasutades, mis täiendavalt tagab värske hingeõhu.

Elektrihambaharja on hea  kasutada neil, kelle käed ei ole eriti osavad. Elektrihambaharjade keskmine kiirus on 2000 pööret minutis, mille tõttu lüheneb pesemise aeg. Kõrvuti pöörlevate hambaharjadega on olemas ka vibreerivate harjastega elektrilised hambaharjad, mis efektiivselt puhastavad hammaste vabad pinnad. Kuna harjapea on väike saavad hästi puhtaks ka tavaliselt raskesti ligipääsetavad kohad.

Enne hammaste pesemist võib suud loputada suuveega, mis on mõeldud hambakatu lahtisemaks muutmiseks. Suuvesi peale hammaste pesemist (tutvu kasutusõpetusega!) on bakterite kasvu pidurdava või remineraliseeriva toimega.

Hambaniidiga on soovitatav puhastada hambaid enne hammaste pesemist üks kord päevas.  Hambaniiti on peenemat ja linditaolist, mida saab valida vastavalt hammaste- vaheliste kontaktide tihedusele.

Hambavaheharjad on põhiliselt sobivad täiskasvanutele, kuna lastel on hambavahed väga kitsad. Hästi sobivad hambavaheharjad ka breketitega piirnevate hambapindade puhastamiseks kuhu hambahari ligi ei pääse. Asendamatuks abivahendiks on need aga igemepõletikuga patsientidele.

Millist hambaorki valida

Hambaorgidon mõeldud pigem toidujääkide eemaldamiseks hambavahedest kuid omavad ka hammaste kontaktpindade täiendava puhastamise efekti. Nad on kolmnurkse või ümara kujuga. Eelistada tuleks kolmnurkse ristlõikepinnaga hambaorke. Hamba kontaktpindade tugevdamiseks on osa tootjaid  hambaorke töödelnud fluoriidi lahusega.

Suuhügieenivahendite valik on suur peaegu kõigis apteekides ja samuti marketites. Vajaka võib jääda ainult heast tahtest. Alustada tuleb sellest, et ronida oma mugavustsoonist väljast, kahtlustada ennast selles, et kõik ei pruugigi nii selge olla kui arvate ja lasta endale korralikult selgeks teha kõik vajalikud nipid hammaste eest tõhusaks hoolitsemiseks. Kui sellel lisandub veel tervislik toitumine on edu garanteeritud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles