Britte paneb imestama, et põhjamaades magavad imikud talvel õues

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magus õueuni
Magus õueuni Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

BBC (Suurbritannia ringhääling) avaldas artikli sellest, et põhjamaades magavad imikud õues ka külmakraadidega. Olukord, mis meile tundub nii igapäevane, on neile üsnagi üllatav.

Artiklis kirjutatakse, et sel talvel on Stockholmis sageli olnud väljas kuni viis külmakraadi, kuid sellest hoolimata võib õues näha lapsevankreid, kus imikud magavad rahulikult lõunaund.

Rootslanna, kolme lapse ema Lisa Mardon selgitas, et laps võiks saada nii palju värsket õhku, kui vähegi võimalik. Seda eriti talvel, kui levib palju viirushaigusi. Pere pesamuna, kaheaastane Alfred, magab iga päev õues umbes poolteist tundi. Kui ta oli pisem, tegi õues kaks uinakut päevas.

Rootsis magavad lapsed lõunaund õues ka enamikes lastehoidudes. Stockholmi lähedal on lasteaed Forskolan Orren, kus kasvandikud saavad õues tududa, kuni saavad kolmeaastaseks. Õpetaja Brittmarie Carlzon sõnas, et kui külma on rohkem kui 15 kraadi, siis kaetakse vankrid tekkidega. «Asi pole vaid temperatuuris, vaid ka selles, kui külm tundub. Mõni päev võib olla -15, kuid tundub, nagu oleks -20 kraadi, sest on nii tuuline,» lisas ta.

Soome uurija Marjo Tourula viis põhjamaade lapsevanemate seas läbi küsitluse, mis tõestas, et õues magamine on populaarne kõigis põhjamaades. Torula sõnul on esiteks oluline, et õues magavad lapsed palju kauem kui toas. «Ilmselt aitab uneaja pikenemisele kaasa ka see, et riided ei lase lapsel palju liikuda. Jaheda õhu tõttu pole ka ülekuumenemise ohtu.»

Torula uuringust selgus, et kõige parem on õueuinakuks -5 kraadi, kuigi leidus ka neid vanemaid, kelle beebi magab õues isegi kolmekümne miinuskraadiga.

Kui külma ilmaga viid Sina oma imiku õue magama? Kas lõunauinak õues kestab kauem kui toas?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles