Lihtsad taimetoidud kaunviljadest

Tarbija24
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahjukartulilaevukesed.
Ahjukartulilaevukesed. Foto: Sandra Vungi

Kokaraamatu «Kodused ja maitsvad taimetoidud. 100% taimne» autor Sandra Vungi pakub välja mõned lihtsad ja kiired kaunviljadest tehtud road.

Ahjukartulilaevukesed herne-praesibulatambiga

Minu viimase aja suur lemmik. Üks tõeliselt toitev ja maitsev suupoolis. Mulle meeldis selle retsepti juures just see, et ahju läksid toored kartulid. Nii sai tulemus krõbe ja just õige. Eriti hästi maitseb kergelt jahtununa ja kätega süües.

kokku tuleb 14 laevukest

·        7 ühesuurust keskmist kartulit

·        2-3 tl guljaši- või grillmaitseainet

·        natuke soola

·        400 g külmutatud rohelisi herneid

·        2 sibulat

·        2 küünt küüslauku

·        natuke pipart

·        200 ml vett

·        1 tl köögiviljapuljongi pulbrit

·        1 tl sojakastet

·        1 tl palsamiäädikat

·        värsket tilli

·        Felixi Kreeka kastet

Pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Samal ajal pese ja koori kartulid, lõika pikkupidi pooleks ning uurista väikese noaga ettevaatlikult kartulipoolikute sisu välja. Järelejäänud sisu saad hiljem mõnes panniroas või püreesupis kasutada. Aseta õõnestatud kartulipoolikud ahjuplaadile, lisa igale kartulipoolikule sortsuke õli, guljaši- või grillmaitseainet ning soola. Hõõru kõik kartulid hoolikalt õli ja maitseainetega sisse ning pane kuuma ahju 35 minutiks küpsema. Samal ajal, kui kartulid küpsevad, saad valmistada hernetambi. Selleks vala pannile 3-4 supilusikatäit õli, aja kuumaks ning lisa hakitud sibul. Prae sibulaid, kuni need on kuldpruunid. Lisa hakitud küüslauk, sega läbi ning lisa külmutatud herned. Vala peale 200 milliliitrit vett, köögiviljapuljongi pulber, pipar, sega kõik korralikult läbi ning jäta kõrgele kuumusele kaane alla 10 minutiks podisema. Kui herned on pehmed, vala need kaussi, lisa sojakaste ja palsamveiniäädikas ning tambi kartulipudrutambiga pudrusemaks. Kui kartulid on pehmed, võta need ahjust välja, lisa igasse poolikusse umbes 1 supilusikatäis hernetäidist ning pane tagasi ahju 10 minutiks küpsema. Serveeri laevukesi koos värse hakitud tilli ja natukese Kreeka kastmega. Sobib võrratult ka külmaks suupisteks!

Kiire võie punastest ubadest

See toitev võie valmib kõigest paari minutiga. Sobib serveerida rukkileiva ja värske või marineeritud kurgiga.

neljale

·        2 purki punaseid ube (kokku 800 g)

·        3 spl vett

·        natuke soola ja pipart

·        näpuotsaga kuivatatud ürte (näiteks punet)

Kurna ja loputa oad. Lisa vesi ja maitseained ning tambi või purusta ühtlaseks massiks. Säilita külmkapis.

Kiired oapihvid

Taas üks äärmiselt kiiresti valmiv toit. Pihvitainasse võid lisada ka näiteks hommikust järelejäänud viljaputru, purustatud keedukartuleid või muid riivitud köögivilju. Lase fantaasial lennata. Eriti hästi sobib tainasse ka praesibul.

umbes 13 tükki

·        2 purki valgeid ube (kokku 800 g)

·        ¼ tl (küüslaugu)soola

·        natuke purustatud musta pipart

·        5 spl täistera nisujahu

·        (soovi korral veel endale meeldivaid ürte ja maitseaineid)

·        praadimiseks õli

Kurna ja loputa oad ning vala kaussi. Lisa sool, pipar, nisujahu ja soovi korral veel endale meeldivaid ürte ja maitseaineid (näiteks karripulbrit, punet jne.) Mudi kätega kogu mass rohkem puruks, vooli käepärased pätsikesed ning prae kuumal pannil õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks. Pihvide peale sobib eriti hästi kvaliteetne ketšup.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles