Kevadist jõudu roogadesse

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Idud ja värsked võrsed salatis annavad kevadtöödeks energiat: idandamiseks sobivad nisu, rukis, tatar, punane ristik, lutsern, salatkress, kõrvitsaseemned, rääkimata aed- ehk Türgi oast, mungoast või hernest.


Teraviljade ja heintaimede idude puhkemiseks läheb vaja mulda, vett ja sooja kohta, samas on hulgaliselt seemneid, mis tärkavad mullata - piisab n-ö aknalaua kasvuhoonest, kuhu panete taldrikule niisutatud marli ja sellele seemned, peale aga klaaskausi, kirjutab

Maaleht

.

Idandamismaterjali otsides tuleb meeles pidada, et suvalisest seemnepakist võetu võib olla mürkidega töödeldud ning sellised süüa ei sünni, küll aga tohib toiduks kasutada nende võrseid.

Ka omakasvatatud seemneid tuleb enne idandamist hoolega pesta, haiged ja vigased eemaldada nagu muugi prügi, hallituse vältimiseks tuleks seemneid pesta 2-6 korda päevas puhta veega.

Idanditest saab C-vitamiini, foolhapet, tiamiini, biotiini ja püridoksiini; võrsetes on sama palju C-vitamiini, kuid lisaks ka ohtralt beetakaroteeni; oras sisaldab rohkelt antioksüdante, C-vitamiini, beetakaroteeni, lükopeeni ning hulgaliselt mineraalaineid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles