Kümme olulist tõika, mis aitavad suhtes lähedasemaks saada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Emotsionaalne lähedus on kõikide heade suhete aluseks. Paraku kipume me aga kõige rohkem kartma seda, mida enim soovime ja nõnda on ka sügava lähedustundega.

Inimestel on kombeks avalikkuse ees kanda n-ö maski, et kaitsta end hingevalu, hülgamise ja solvangute eest. Tõeline lähedus eeldab aga, et kõik kaitsed on maas ja maski peab eest võtma. Romantilise suhte arendamise peamiseks motivaatoriks ongi soov kogeda tõelist lähedust ja sügavaid tundeid. Seetõttu polegi imekspandav, et nii paljud meist satuvad suhtes hätta, ühtaegu soovides ja keelates endale lähedust, kirjutab Psychology Today.

Õnneks on võimalik neist vastakatest tunnetest ja soovidest hoolimata suhteid lähedasemaks muuta nii kvaliteedi kui kvantiteedi poolest. Läheduskogemust ei saa käsu peale esile kutsuda, kuid seda saab soosida, kui teatud tingimused suhtes on tagatud.

Emotsionaalne turvatunne

Tundes, et partner toetab igati su heaolu ja tal pole mingit teadvustamata või salajast vimma või vääreesmärki suhtes, ei teki sul vajadust end kaitsta ja suudad olla avatum.

Lahtised otsad

Kui inimestel on minevikus olnud probleeme, mis pole leidnud lahendusi, siis tekitab see partnerites pidevat hirmu, et miski võib taas erimeelsused aktiveerida. See võib tekitada ärevust ja soovi end kaitsta, mis omakorda teeb veelgi haavatavamaks.

Vastutus

Kui keegi tunneb, et tahaks olla oma kallimaga lähedasem, siis tasub ise vastutada selle eest, et partner oleks sellest soovist teadlik. Väär oleks lihtsalt eeldada, et kui partner ise kontakti ei algata, siis ta pole selleks ka valmis. Korduvad tulemusteta katsed kallimaga suhelda tekitavad aga pahameelt ja pettumust, mis viivad tasapisi suhtest tänutunde ja kiindumuse. Alati on hea, kui oma soove väljendatakse ilma süüdistamata ja hinnanguid andmata.

Jagatud soov

See viitab mõlema poole mõistmisele, et tuleb kokku leppida aeg, mil saab olla kahekesi. Mõlemal peab olema soov kogeda suuremat emotsionaalset lähedust ja sügavamaid tundeid. See soov võib olla ilmselge või ka kõigest kergelt aimatav.

Ilma segajateta

On oluline, et mõlemad partnerid hoolitseksid selle eest, et sel ajal kui on plaanis kahekesi koos olla, ei oleks mingeid kõrvalisi segajaid. See tähendab, et telefonid, televiisor, magamistoa uks ja kõik muu häiriv pannakse kinni, et miski ei lõhuks hetkes olemise tunnet. Tõelise intiimsuse jaoks peab kogu oma tähelepanu suunama teineteisele.

Seks?

Intiimsus võib tähendada ka seksi, kuid ei pruugi. Kui te olete selleks eraldi aega võtnud, et koos olla, siis on väga oluline, et te mõlemad enne mõistaksite, kas see kogemus on seksuaalne, mitteseksuaalne või avatud võimalustega. Kedagi ei tohi millekski sundida, kuigi väike veenmine on täitsa tore, kui seda tehakse aupaklikult ja veenja jääb rahule ka keelduva vastusega.

Ausus

Vastupidiselt paljude arvamusele ei tähenda läheduskogemused armastuse ja truuduse ülevoolavaid avaldusi. Partneritel võib olla ka väga palju teisi tundeid, mida nad soovivad avaldada. Lähedast suhtlemist suurendab ausus, mida toetavad omakorda austus ja tundlikkus ning millest puudub hinnangute andmine ja süüdistamine. Kui üks on avameelne ja väljendab siiralt oma tundeid, siis ei tohi teine sekkuda või hakata vaidlema, ennast kaitsma. Seda on lihtsam öelda kui teha, kuid vaev tasub end ära.

Füüsiline kontakt

Lähedustunne suhtes sõltub mõneti ka mitteseksuaalsetest füüsilistest kontaktidest, mis väljendavad kiindumust, hoolimist, tänutunnet või teisi positiivseid tundeid.

Kohalolu

Teise inimesega suhtlemise kvaliteet sõltub palju ka sellest, kui «kohal» me oma kehas oleme ja kui vastuvõtlikud oleme sellele, mida tajume oma meelte, mõistuse ja intuitsiooniga. Kui me ei ole vaimselt hetkes olemas, siis ei ole me võimelised tundma tõelist lähedust oma partneriga.

Tänutunne

Miski ei soodusta neid kogemusi rohkem kui tänutunne. Isegi kui mõnd muret on olnud raske kuulda või väljendada, siis on ikkagi omaette väärtus sellel, et teil on ühine soov selles dialoogis osaleda. Tulevased lähedustunnet soosivad kogemused teeb palju tõenäolisemaks see, kui tänad oma partnerit selle eest, ta on valmis oma aega ja tähelepanu suhtesse investeerimisele pühendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles